Frankrikes president Nicolas Sarkozy och hans premiärminister Francois Fillon var nöjda efter mötet. Foto: Pascal Rossignol/Scanpix

EU:s toppmöte enades om klimatpaketet

Trots att flera EU-länder började vackla om klimatmålen och ifrågasätter om man har råd med klimatinvesteringar så lyckades EU-toppmötet till slut nå enighet om det så kallade klimatpaketet. Den franska EU-ordföranden, president Nicolas Sarkozy, var nöjd.

– Det franska ordförandeskapet har stridit för klimatpaketet, och så att ingen ska tvivla på det, det har inte varit så enkelt. Och jag har lagt hela Frankrikes tyngd i vågskålen, säger den franske presidenten.

Det var en rad östeuropeiska länder och Italien som började tycka att det kunde vara svårt att just nu göra de nödvändiga investeringarna för att nå klimatmålen, att till 2020 minska utsläppen med 20 procent, energiförbrukningen med 20 procent och nå en andel av förnyelsebar energi på även det, 20 procent.

Men de lät sig alltså övertygas om att klimatmålen inte kan vänta, vare sig ekonomin är god eller inte.

De europeiska ledarna oroar sig också för att nästa steg efter bankkrisen är att tillväxten och sysselsättningen nu kommer att gå ner. Däremot blev det inte något av de industriåtgärder som diskuterades under mötet. Stats- och regeringscheferna nöjde sig med att konstatera att man nu måste jobba ännu mera för tillväxt och sysselsättning.

Sverige sa enligt statsminister Fredrik Reinfeldt bestämt nej till åtgärder som luktade industristöd.

– Det fanns några medlemsländer som ville ha in en text som öppnade för eller åtminstone kunde uppfattas som rena industristödsåtgärder och det var tydligt för mig att det tycker jag inte är rimligt, sa Fredrik Reinfeldt.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista