Säpo

Terrormisstänktes död kan inspirera fler

Den 43-årige svenske medborgare, som dödades i Irak och som USA pekar ut som andreman i terrornätverket al-Qaida där, har utretts av den svenska säkerhetspolisen under flera år. Säpo har de senaste åren sett en utveckling med fler unga som åker till konfliktområden.

– Vi har ju sett de senaste två åren att ett antal unga radikal islamister har åkt till Somalia och till Irak till exempel. De åker för att få träning eller för att själva delta i strid eller kanske terrorattentat och det är ju en enormt olycklig utveckling.

– Dels så blir det enskilda tragedier om de skadas eller dödas eller tillfångatas i de här konflikterna och dels så blir det så att de blir magneter för radikalisering i Sverige om de återvänder, säger Malena Rembe som är chefsanalytiker på kontraterroristenheten på Säpo.

Den 43-årige mannen med marockansk ursprung dödades i Mosul i Irak i början av oktober. Han är enligt Säpo en talande illustration på hur det kan gå till när en person blir allt mer radikal.

– Med unga personer som tidigt i sin radikalisering reser till konfliktområden, kommer tillbaka med kontaktytor och erfarenhet som sedan leder till att de kan driva på radikalisering hos andra eller de kan användas vid logistik eller i värsta fall attentatsplanering i framtiden, säger Malena Rembe.

Enligt Säpos uppgifter var mannen på träningsläger i Afghanistan på 90-talet och började då knyta kontakter inom al-Qaida. Efter det har han bland annat utretts för kopplingar till bombdåd i Casablanca i Marocko och i Madrid i Spanien, och för att från Sverige ha hjälpt och finansierat personer som har velat åka till Irak och strida.

Men inget av det här har lett till åtal.

– Trots att vi har haft tillgång till ganska omfattande underrättelseinformation så har vi inte haft tillräckligt för att åklagaren ska ha bedömt det som möjligt att väcka åtal, säger Marlena Rembe.

2006 fördes 43-åringen upp på FN:s terrorlista, då lämnade han också Sverige. Att han nu dödats i Irak i strid med amerikanska styrkor och inte kan ställas inför rätta kan få konsekvenser i radikala kretsar här i Sverige, tror Säpo.

– Vi befarar att det faktum att han beskriv som al-Qaidas andreman kan ge en slags boost för unga radikala islamister eller äldre radikala islamister i Sverige i och med att de då får en internationellt erkänd martyr, säger Malena Rembe.

Men var han inte det?

- Vi har ingenting som tyder på att han inte skulle ha varit det. Utifrån hans historik och hans kontaktnät, de kontakter som är kända för oss, så framstår det som rimligt att han har kunnat göra en ganska snabb karriär inom al-Qaida i Irak utifrån att al-Qaida i Irak har varit hårt pressat och många av deras tidigare ledare har tillfångatagits eller dödats under det senaste året.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".