Botniabanans första etapp invigd

På torsdagen invigdes den första etappen av Botniabanan, Norrlands nya kustjärnväg, ett bygge som drabbats av många förseningar och ökade kostnader. Men nu har tågen börjat rulla.

Det är godstrafiken som nu börjar rulla på Botniabanan mellan Örnsköldsvik och Husum. Den stora pappers- och massafabriken M-real i Husum är ett av de första företagen ut. Här rullar en timmerbil in var tionde minut, dygnet runt, men nu ska 15 procent flyttas över till spåret säger Peter Kinell, vd.

– Det är en stor dag här i Husum. Vi kommer att få en järnvägsanslutning som vi har väntat på i 90 år. Det är 90 år sedan fabriken byggdes och den har levt utan järnväg ända tills idag

Stambanan som tar tåggodset i norr nu har fullt på spåren. Med Botniabanan räknar man med att kunna öka tåggodstrafiken med 30 procent till den här delen av Norrland, på sikt en dubblering.

Men passagerarna får kliva på först 2010 och 2011 kan man åka hela vägen mellan Umeå och Stockholm på fem timmar istället för som nu på tio. Det ser Lennart Holmlund, socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå fram emot:

- Det gör ju hela regionen attraktivare, speciellt om vi ska värva de här från Stockholm att flytta hit, säger Lennart Holmlund.

Anna Burén, Umeå
anna.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".