Billström tror på avvisningsarbete

Som Ekot tidigare berättat om så har polisen svårt att genomföra avvisningar av asylsökande irakier som fått avslag och som inte frivilligt vill återvända till Irak. Enligt migrationsminister Tobias Billström är polisens och myndigheternas arbete med avvisningar på mycket god väg.

– Det jag sett hittills verkar mycket bra. Jag är övertygad om att vi kommer att få se förbättrade resultat framöver, säger migrationsminister Tobias Billström.

Två, tre stycken som avvisas i veckan. Tycker du att det är bra?

– Vi måste ändå utgå i från hur det var tidigare då ingen alls kunde återvända till Irak. Nu har vi sett en klar förbättring men jag håller med om att volymerna naturligtvis successivt måste öka och det utgår jag också i från att polis och myndigheter är kompetenta nog och ser till att det sker.

Som Ekot tidigare berättat om så har det de senaste åren blivit svårare för irakier att få uppehållstillstånd i Sverige. I dag rör det sig om runt 2 700 irakier som fått avslag på sina asylansökningar och som nu ska avvisas med tvång av polis.

Men delvis på grund av att flygförbindelserna är få kan polisen bara skicka två till tre personer i veckan till Irak. Därmed dröjer utvisningen och enligt polisen avviker allt fler av de som ska utvisas under tiden genom att gå under jorden eller försvinna på annat sätt.

Enligt Christer Isaksson vid Migrationsverkets prognos- och analysstab kommer antalet avslagna ärenden bara fortsätta att öka de närmaste åren.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista