1 av 2
Maria Wetterstrand, Mona Sahlin och Peter Eriksson var nöjda med sitt beslut att samarbeta, men många miljöpartister tvekar. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
2 av 2
Karin Jansson

Röd-grönt samarbete oroar miljöpartister

Inför miljöpartiets extrakongress, som börjar på fredagen, har många miljöpartister funderingar kring det nylanserade täta samarbetet mellan socialdemokraterna och miljöpartiet. Många orar sig för att miljöpartiets kärnfrågor kommer att försvinna.

En av skeptikerna är partistyrelseledamoten Karin Jansson. Hon är rädd att partiet kommer att tvingas förhandla bort viktiga kärnfrågor.

– Vi säljer vår själ och försöker ingå i ett samarbete där vi bara får igenom små förändringar, medan vi tappar hela den gröna tanken. Vi blir något slags sosselightparti, känner jag.

– Vapenexport borde kunna bli ett problem för det borde vi miljöpartister inte kunna acceptera. Och där i ligger i hela den här sidan där socialdemokraterna värnar om storindustrierna, där då miljöpartiet mer är ett småföretagarvänligt parti, säger Karin Jansson.

Är miljöpartiet beredd att kompromissa om det här?

– Jag tror att våra språkrör är beredda att kompromissa, och väldigt många i partitoppen är beredda kompromissa ganska mycket.

Andra frågor där miljöpartiet och socialdemokraterna tycker olika är kärnkraften, EU och den nya grundlagen Lissabonfördraget och flyktingfrågan.

Miljöpartiet har gjort upp med de borgerliga i flera frågor, här finns ändringarna i Lagen om anställningsskydd, friskolorna och nu senast uppgörelsen med alliansen om ökad arbetskraftsinvandring.

Miljöpartisten Anders Åkesson sitter i region Skåne och styr tillsammans med den borgerliga alliansen. Han beklagar att det täta samarbetet med socialdemokraterna sätter stopp för fler uppgörelser över blockgränsen.

– Vi skulle kunna varit det parti som ser till att vi inte cementerar blockpolitiken, men nu gör vi det i stället,

Språkröret Peter Eriksson förstår oron inom partiet, men hänvisar till framgångarna som miljöpartiet hade i det förra samarbetet.

– Jag förstår det, men jag tycker att om de tittar bakåt i historien i det samarbetet vi hade under förra mandatperioden visar det sig att vi är duktiga förhandlare, vi har en stark politik som är aktuell för de stora frågorna som finns i dag. Det gör att vi kan vara trygga tycker jag, säger Peter Eriksson.

Och en paradfråga var ju friåret, som är synnerligen aktuell även för en framtida rödgrön samarbetsregering säger Peter Eriksson

– Just friåret är ju en metod som handlar om att människor som är arbetslösa ska kunna komma in i riktiga jobb och inte bara i konstgjorda åtgärder. Då kan vi säkert hitta en läsning där vi är överens med det här också.

Så ni menar allvar med ert förslag om friår?

– Ja, det gör vi.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista