Kritik mot USA i Amnestyrapport

Kampen mot terrorism har fått förödande konsekvenser för de mänskliga rättigheterna. Det skriver Amnesty International i sin årsrapport för 2002.
Kraven på att få besöka fångarna vid Guantanamobasen på Kuba har klingat ohörda. Amnesty har inte fått träffa dem och den skriftliga uppmaningen till USA:s regering att endera ställa fångarna inför rätta eller skicka hem dem har inte besvarats. Dessutom finns ett antal misstänkta medlemmar av terrornätverket al-Qaida fängslade vid baser i Afghanistan och Pakistan utan att de får den hjälp, som internationell rätt garanterar. Amnesty International konstaterar dessutom att fortfarande, ett och ett halvt år efter kriget, lever befolkningen under mycket osäkra förhållanden. Och befarar att samma sak kan hända i Irak om inte polis- och rättsväsende fungerar. Kritiken mot USA är hård i Amnestys årsrapport. Likaså mot Storbritannien som anklagas för allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna i kampen mot terrorism. Gisslandramat, utfört av tjetjensk gerilla, vid en teater i Moskva ledde till övergrepp mot tjetjener inom hela den ryska federationen. Medan både ryska säkerhetstrupper och den tjetjenska gerillan anklagas för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter under stridigheterna i Tjetjenien. Övergreppen sker för ökad säkerhet och i kamp mot terrorism. Men säkerhetsbegreppet måste omfatta alla människor, enligt Amnesty. Även civilbefolkningarna i Afganistan, Irak och Tjetjenien bör ha den rätten. Sverige kritiseras också i rapporten, bland annat för att, som flera andra västländer, avvisa asylsökande misstänkta för att ha anknytningar till terrorism.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".