Gunilla Carlsson.

Regeringen vill koppla bistånd till export

Regeringen vill att svenskt bistånd bättre sätt ska kunna användas för att gynna svenska företag och svensk export. I veckan kom representanter för flera afrikanska länder till Stockholm för att träffa svenska näringslivsrepresentanter inom energiområdet. Det är ett delvis nytt grepp där bistånd också ska kunna användas för att främja svenska företag, enligt regeringens biståndsansvariga.

– Vi vill ju se till att man får utvecklingskraft i länderna vi samarbetar med, och då måste vi se till att biståndet samverkar med privatsektorn, med entreprenörskap och med jobbskapande och där är näringslivet den bästa kanalen. Därför är det här ett sätt att skapa en mötesplats, men det här är inte organiserat av oss, men både jag, Maud Olofsson och Ewa Björling har valt att delta under konferensen för att visa att det är intressant, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.   

– Här är ministrar som kommer från Afrika, här finns affärsmöjligheter för svenskar, men det finns också enorma behov som ska täckas i Afrika. Vi har tänkandet i vissa delar, men framför allt en hel del teknik och därför möjligheter att kunna bidra på ett samlat sätt, säger biståndsminister Gunilla Karlsson.

En del av det svenska biståndet används nuförtiden för att hjälpa länder i tredje världen att satsa på mer klimatvänlig energi. Länder som dessutom lider brist på energi vilket bland annat medför att de aldrig heller utvecklas, inte minst industriellt.

Men den svenska regeringen och näringslivet ser nu även potential att utnyttja tillfället att även kunna främja den svenska exporten till de här länderna. Därför ställde både näringslivsminister Maud Olofsson men även biståndsministern Gunilla Carlsson upp när Svenskt Näringsliv bjöd in ett dussintal länder från de mer energifattiga delarna av södra Afrika till en konferens i Stockholm.

Även om många av de afrikanska ländernas energiministrar helst vill se ett utökat svenskt bistånd så såg många ändå positivt på möjligheten av att även träffa näringslivsfolk för att locka dem till investeringar i Afrika, som inte nödvändigtvis ska bekostas av biståndspengar.

– Det här är en stor möjligheter att även träffa de svenska företagarna och vissa dem att det finns en rad möjligheter och inte bara problem med Afrika, att det finns projekt där investeringar även kan ge vinster för företagen. Samtidigt är tillgången till energin o och o för utvecklingen för de fattigaste länderna, säger William Ngeleja, Tanzanias energiminister.

Vad mötet kommer att ge i fråga om eventuella kontrakt är för tidigt att säga. Men det viktiga är att även få igång en lite annorlunda kontakt mellan svensk exportindustri och det svenska biståndsorganet Sida, säger Gunilla Carlsson.

– Ibland tror jag att man har jobbat alldeles för mycket särskilt, där Sida har fått vara för mycket i fred. Det här är ett sätt att för det nya Sida att gifta ihop sina kompetenser med andra organ för att se till att man verkligen får resultat i utvecklingsarbetet, säger hon.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista