Företagsdetektiver allt mer populära

Intresset för vem man egentligengör affärer med tycks växa. För att undvika att bli lurade gör allt fler investerare noggranna kontroller av inte bara företagen de vill göra affärer med, utan också personerna bakom företagen och deras privatliv.

– Jag tror att det här blivit en standardtjänst inom just private equityföretagen, att göra bakgrundskontroller vid förvärvssituationer, säger Philip Jerlmyr, vd på personkontrollföretaget Look Closer.

Look Closer har funnits i sex år och på den tiden hunnit anställa fem journalister, ekonomer eller andra som är duktiga på research.

Kunder som i likhet med handlingen i Stieg Larssons deckarböcker beställer en bakgrundskontroll, eller Human due diligence som det heter på engelska, får en genomgång av betalningsanmärkningar, tidningsskriverier, brottsregister och av att examina stämmer för att kunna bilda sig en bredare uppfattning av vad det är för person det gäller.

Detektiver som varit med ett tag kan också diskret hitta någon som suttit bredvid personen i fråga på en middag till exempel och kan beskriva hur han eller hon är i privata sammanhang.

– Just det här med Human due diligence har blivit en naturlig del i just private equitybranschen, beronde på att många personer som har jobbat där har jobbat i USA tidigare och då vet man att det är standard att göra bakgrundskontroller, säger Philip Jerlmyr.

Det är inte heller ovanligt att detektivfirmorna ingår i ett internationellt nätverk där de gör kontroller av svenskar som sökt jobb hos utländska arbetsgivare eller vice versa.

Klas Karlsson som är vd för rekryteringsbolaget Talentia kan se flera motiv hos beställarna.

– I det läget när en riskkapitalsfirma ska gå in och göra en investering så är man mån om att ta reda på så mycket som möjligt om entreprenörer och nyckelrollsinnehavare i de bolag man har för avsikt att investera i. Ytterligare en dimission på det är att ta reda på om personerna verkligen fungerar i en ny ägarstruktur, säger han.

I klartext betyder det att riskkapitalbolaget vill veta om entreprenören som säljer är av typen som kan ha svårt att släppa taget om sin baby, eller om någon av nyckelcheferna kan behöva omplaceras vid ett uppköp.

Hur lätt det generellt är att komma undan med skarvningar är svårt att säga. Å ena sidan är information i offentlighetsprincipens Sverige bland den lättillgängligaste i världen. Å andra sidan, hävdar de aktörer Ekot talat med, att det fortfarande är få som letar efter den.

– Vi är lite godtrogna fortfarande i Sverige. Det har varit lätt i Sverige att komma undan med lögner, säger  Philip Jerlmyr.

Är det inte det fortfarande?

– Jag tror att just den här marknaden vi tillhör, med bakgrundskontroller, kommer att öka rätt kraftigt, så det kommer att bli mycket svårare att kunna ljuga sig fram.

Yasmine El Rafie
yasmine.elrafie@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista