Allt flera dödsstraff verkställs i Japan

I Japan genomförs allt fler avrättningar, hittills i år har 13 personer hängts och ytterligare över 100 väntar på att deras domar ska verkställas. Och enligt opinionsmätningar stöder omkring 90 procent av befolkningen dödsstraffet, det beror bland annat på den stora uppmärksamhet mord får i medierna, säger en av dem.

– När de ser hemskheterna så tycker många japaner att de skyldiga ska straffas hårt,  säger Fumihiko Yoshida, som själv är journalist.

En annan orsak är, enligt Yoshida, att japanen i gemen känner att det trygga och säkra samhälle de lever i kan raseras om inte kriminella, som han uttrycker det, exkluderas.

Japan är enligt statistiken det enda demokratiskt styrda i-land, förutom USA, som regelbundet använder dödsstraffet. En del kritiker anser att den japanska situationen relativt sett är värre eftersom landet har både färre invånare och färre mord än USA, men uppmärksamheten i omvärlden kring detta är inte speciellt stor.

En orsak är det slutna japanska rättssystemet, som gör att extremt få prövningar av domar tillåts och att avrättningarna sker i hemlighet. Ett annat skäl är, enligt medborgarrättsorganisationer, att de japanska medierna sällan ordentligt granskar påståenden om rättsövergrepp eller dödsstraffrågan i sig. En avrättning får inga större rubriker.

– Men vi hoppas på en förändring, det måste ges ökad möjlighet att få sina fall prövade, och vi måste fortsätta att jobba för att få dödsstraffet avskaffat även om det är en mycket svår uppgift, säger Makoto Teranaka, chef för Amnesty i Japan, och tillägger, vi kan hoppas på att japanerna åtminstone börjar tvivla lite i sitt stöd för dödsstraffet.

Anders Ask, Tokyo
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista