Borg och oppositionen i samtal om krisen

Finansminister Anders Borg återvände på torsdagskvällen från EU-toppmötet i Bryssel och inledde omedelbart samtal med oppositionen om utformningen av EU-reglerna som ska skydda banksystemet.

Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har fått ge sina synpunkter, men det är också många andra hänsyn att ta säger finansminister Anders Borg.

– Vi kommer naturligtvis värdera och försöka beakta de synpunkter de har haft i största möjliga mån. Men det är dels att vi ska leva utifrån den här europeiska ramen och det är också väldigt viktigt att vi skapar en nordisk samsyn så att villkor och regler är likartade i framför allt Danmark, Sverige och Finland, säger Anders Borg,  

Thomas Östros, som är socialdemokraternas ekonomiske talesman, har fått lämna sina synpunkter per telefon till Anders Borg. Thomas Östros ville egentligen vara med och skriva lagförslaget för att kunna säga att det är brett politiskt förankrat.

Invändningar som Östros har är bland annat att det ska finns möjligheter att bestraffa banker som eventuellt missbrukar den statliga hjälpen.

– Jag tycker att det ska vara så att det ska finnas en tydlig sanktionsmöjlighet. Att om man tar en sådan han garanti och sedan missköter sig, att man då också kan se till att styrelser och ledning avsätts och att olika typer av bonusprogram avbryts, säger Thomas Östros.

EU-reglerna för att stabilisera banksystemet handlar främst om tre saker: Statliga garantier ges för bankernas egen upplåning av pengar, möjlighet för staten att gå in och köpa röststarka preferensaktier i banker som får problem, en fond för att ta hand om kostnaderna för detta ska byggas upp av staten och bankerna gemensamt. Dessutom ska staten kunna ta över och rekonstruera banker som går omkull.

Finansminister Anders Borg säger att staten kommer att använda sig av pengar som finns hos Riksgäldskontoret och som väntar på att användas för avbetalning av Sveriges statsskuld. Bankerna får betala för det. Lika mycket som räntan är.

Finansministern hävdar att det därför inte kommer att kosta skattebetalarna några pengar.

– Jag kan inte se att det ska bli någon kostnad för vanliga skattebetalare för det här. Det är frågan om att vi använder en del medel som vi annars skulle ha använt för att betala på statsskulden till att i stället fondera på Riksgäldskontoret och sedan måste det ju naturligtvis också utgå avgifter för de här garantierna, säger Anders Borg.  

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista