Stor osäkerhet på New York-börsen

På torsdagen kom det nya siffror som förstärker bilden av att den amerikanska ekonomin är på väg ner i en långvarig recession. Men trots det steg New York-börsen kraftigt och det dagen efter att den panikrasat. Det som just nu mest kännetecknar aktiehandeln i USA är de orimliga svängningarna.

Att börsen åker berg- och dalbana är ett slitet uttryck men det är trots allt så det är. Bara under den sista dryga timmen steg Dow Jones index med nästan 500 punkter och slutade på ett plus för dagen på 4,7 procent. Teknikdominerade Nasdaq steg lite mer, plus 5,5 procent.

Som ett skäl till uppgången nämns att oljan sjönk med fem dollar fatet under dagen. Men i onsdags gick oljan också ner starkt och då rasade New York-börsen istället med 7,9 procent.

Sanningen är förstås att börserna, inklusive den i New York, är i en situation av närmast total osäkerhet där man famlar efter fast mark. På torsdagen noterades all-time-high för det så kallade VIX-index som speglar volatiliteten, det vill säga svängningarna i kursrörelserna, inte de faktiska utan de förväntade, den närmaste månaden. VIX-index brukar också kallas för rädsle-index.

Efter att nervositeten med anledning av den akuta finanskrisen aningen mildrats, så har istället farhågorna för att USA glider ner i en traditionell recession ökat och den bilden förstärktes av ny statistik på torsdagen.

Bland annat redovisades att industriproduktionen sjönk med 2,8 procent under september, visserligen var det bland annat två orkaner då, men det är ändå den största nedgången sedan 1974. En regional konjunkturbarometer för Philadelphia-området pekade också starkt neråt.

Samtidigt offentliggjorde banker och finansinstitut som Citigroup och Merrill Lynch, som ju övertagits av Bank of America, stora förluster för tredje kvartalet.

En ljuspunkt var att konsumentpriserna är ganska stabila vilket skulle öka möjligheterna för en räntesänkning. Å andra sidan är det flera som ifrågasätter om en räntesänkning verkligen får så stor effekt i nuvarande läge.

En ekonomenkät som nyhetsbyrån Reuters presenterade, pekar otvetydigt på att USA redan från och med tredje kvartalet i år är i en recession. Det vill säga i en situation med minskande produktion.

Enligt ekonomerna kommer den att hålla i sig åtminstone till mitten av nästa år och sedan blir det hackig återhämtning. I bästa fall är den amerikanska ekonomin tillbaka i ett normalt tillväxtmönster någon gång 2010.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista