Demokraternas Barack Obama får starkt stöd bland unga väljare. Foto: Alex Brandon/Scanpix.

Två av tre unga stödjer Obama

Med drygt två veckor kvar till det amerikanska presidentvalet så har Barack Obama tagit ledningen i opinionsmätningarna. Allra starkast är stödet för Obama bland unga väljare. Nästan två av tre unga säger nu att de ska rösta på demokraternas kandidat.

– Jag tror verkligen att valdeltagandet hos unga kommer att bli mycket högre i år. Folk gillar verkligen Obama och det skulle vara kul om det blev ett högt valdeltagande för det skulle visa att folk bryr sig om politik, säger 20-åriga demokraten Shaun Rourke.

Jag träffar honom utanför George Washington-universitetet, där partierna dukat upp varsitt kampanjbord i parken med valreklam och information. Framför republikanernas bord är det ganska tomt.

– Vi unga republikaner är i minoritet men vi är vana vid det och tar det inte personligt, säger 19-åriga Taylor Lofquist och den bilden bekräftas i opinionsmätningarna.

Enligt USA Today får Obama stöd av nära två tredjedelar av de unga väljarna, de mellan 18 och 29 år, medan en tredjedel stödjer McCain.

Unga väljare har traditionellt lågt valdeltagande i USA . Färre än hälften brukar rösta, men i år tror många valexperter på ungdomsrekord.

Ungdomsrösterna kan bli avgörande, det är ett segment som lutar starkt åt den demokratiska kandidaten, säger Christopher Arterton som är professor i statsvetenskap.

I primärvalen i våras var valdeltagandet rekordstort och intresset har inte svalnat sedan dess.

Den viktigaste frågan även för unga är ekonomin. Förstagångsväljaren Tyler Fishbone oroar sig för att det är så dyrt med universitetsutbildning.

– För mig är det en stor fråga, det börjar bli väldigt dyrt, säger han.

Båda kandidaterna har konkreta politiska förslag för studenterna. Obama vill ge skattelättnad som ska sänka kostnaderna, McCain vill istället ge rätt till fördelaktiga lån.

I universitetsparken pågår debatten för fullt, intresset är stort, säger Tyler Fishbone, men frågan är hur många unga som verkligen utnyttjar sin rösträtt.

– De kan säga vad de vill, men det som räknas är det som sker bakom gardinen i valbåset, säger han.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".