Finanskrisen orsakar konkurser i Kina

Finanskrisen riskerar att slå hårt mot den kinesiska exportindustrin. Tusentals arbetare protesterar nu mot att de förlorat jobbet och inte fått någon lön sedan två stora leksaksfabriker gått omkull i södra Kina.

I fabriksstaden Zhangmutou i Guangdongprovinsen i södra Kina miste 6 000 arbetare jobbet i onsdags.

Det var inget tal om varsel, i tisdags blev arbetarna i de två stora leksaksfabrikerna tillsagda att gå hem från arbetet. När de kom tillbaka i onsdags möttes de av lappar där det stod att fabrikerna hade stängt.

Fabrikerna är skyldiga arbetarna två och en halv månadslön och har inte klarat av att betala sina underleverantörer.

Företaget Smart Union som äger leksaksfabrikerna är listat på börsen i Hongkong och aktierna har tappat 94 procent av sitt värde sedan årets början.

Kinesiska exportföretag har under en längre tid blivit mer pressade. Den kinesiska valutan växer sig starkare och det gör att kinesiska produkter blir dyrare att köpa och att företagens vinstmarginal krymper.

En annan orsak till att det går sämre för exportindustrin är att tillgången på billig arbetskraft minskar.

Utflyttningen från landsbygden har gjort att Kina haft en extremt stor tillgång på billig arbetskraft. Den har gynnat exportindustrin, som står för en femtedel av Kinas tillväxt. Nu går lönerna upp och antalet kineser i arbetsför ålder har börjat minska på grund av ettbarnspolitiken.

Finanskrisen gör att konsumtionen av kinesiska varor i framförallt USA minskar, samtidigt som det blir svårare för företagen att få tag på lån. Det riskerar att bli ett dråpslag för många.

Den kinesiska exportindustrin har redan upplevt ovanligt många konkurser i år. Enligt Kinas tullmyndighet försvann 3 900 leksaksexportföretag mellan januari och juli. De allra flesta har varit små företag.

I den stora fabriksregionen Dongguan i Guangdongprovinsen förbereder man sig nu på bistra tider och har etablerat en fond för att kunna mildra effekterna när fler företag väntas gå i konkurs.

De 6 000 arbetarna som förlorade jobbet onsdags kan ansöka om att få sina uteblivna löner ersatta av lokalregeringen, men många av dem kommer antagligen att snabbt behöva resa någon annanstans för att söka nytt arbete.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista