Biståndsarbetare inte välkomna till Aceh

Indonesiska myndigheter isolerar Aceh-provinsen efter drygt en veckas förnyad krigföring mot separatiströrelsen GAM. Utländska biståndsorganisationer är inte längre välkomna att verka i provinsen. Kriget drabbar främst civilbefolkningen. Fler än 23 000 har flytt från sina boplatser.
Det blir allt svårare att få oberoende uppgifter om vad som sker i den indonesiska Aceh-provinsen. När den indonesiska armén inledde kriget mot separatiströrelsen GAM i början av förra veckan vägrades journalister som inte är bosatta i Indonesien att resa till området. Svårt röra sig utanför provinshuvudstad Nu har centrala indonesiska myndigheter också krävt att utländska biståndsarbetare som finns i Aceh ska lämna provinsen. Ett tiotal medarbetare från internationella hjälporganisationer beräknas finnas i provinshuvudstaden Bandah Aceh. De har i likhet med journalister haft svårigheter att röra sig utanför provinshuvudstaden. Lokala makthavare som är underställda speciellt införda militära undantagslagar hade i dag ännu inte kört ut några av de kvarvarande biståndsarbetarna. Enligt de senaste uppgifterna har 84 människor dödats under nio dagars förnyad krigföring. Huvuddelen av de är rebeller eller separatistsympatisörer. Av dessa döda uppges fyra vara indonesiska soldater och två vara poliser. Skolor har bränts ner Den materiella förstörelsen har i första hand skett mot skolor, sammanlagt 350 skolor och mängder av bussar och lastbilar har satts i brand. Separatisterna har fått skulden för mordbränderna. 23 000 personer har flytt från byar och mindre samhällen i Aceh och är nu internflyktingar. Kvarvarande skolor, moskéer och tältläger hyser nu dessa människor. Svåras för de fattiga De som lider mest av kriget är fattigbefolkningen. Många människor vågar inte lämna isolerade områden och har inga möjligheter att flytta på sig eftersom de allmänna kommunikationerna i provinsen till stor del har upphört att fungera. I Jakarta stormade i går ett hundratal medlemmar i en nationalistisk ungdomsorganisation ett kontor som tillhör människorättsorganisationen Kontras i Jakarta. Ledare för den senare organisationen har kritiserat kriget mot rebellerna i Aceh. De angripande ungdomarna vandaliserade inredningen och hotade människorättsaktivisterna, alltmedan polis struntade i att ingripa mot våldsverkarna.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".