Fysisk och social miljö påverkar vikten

Aldrig tidigare har människor i västvärlden levt i ett sådant överflöd av mat som idag. Samtidigt har vi kvar våra skyddsmekanismer från stenåldern, som manar oss att äta för att skydda kroppen mot svält. Det går inte ihop och på fetmakonferensen som pågår i Stockholm lägger allt fler forskare ansvaret för överviktsepidemin på myndigheter och industri.
– Alla har ett personligt ansvar för sin egen mat och motion, men vi lever inte i en hälsovänlig miljö. Lägger vi allt ansvar på de överviktiga har vi bara skuldbelagt de hårdast drabbade, inte löst problemet, säger Kim Raine, ansvarig för hälsoforskning vid university of Alberta, Canada. Flera forskare talade idag om den sociala och fysiska miljön som en bov i fetmadramat. Det handlar inte bara om fler cykelbanor och avstängda rulltrapport som kan främja hälsosamt beteende. Det finns en lång rad andra åtgärder, från förbud för läskautomater i skolorna till mer tid för föräldrarna att laga och äta mat med sina bar. I Kanada har man också en 7-procentig moms på allt utom nyttig mat. Effekten märktes mest i början, men nu efter tolv år vill hälsoforskarna höja skatten på läsk och godis för att stärka effekten. Industrin måste också ta sitt ansvar, fast det blir inte lätt, säger Kim Raine. – Vem kunde för trettio år sedan tro att tobaksbolagen kunde övervinnas. Det är där vi är idag med livsmedelsindustrin. Men när folk nu i USA börjar stämma MacDonalds för att de säljer ohälsosam mat, så kanske ansvaret ökar hos bolagen, säger Kim Raine.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".