S-märkta avgångspengar till företagande

Flera politiskt tillsatta tjänstemän från den förra, socialdemokratiska regeringen har kunnat använda sina avgångsvederlag för att bygga upp lönsamma företag utan att det blivit någon avräkning på lönen från regeringskansliet, skriver tidningen Resumé.

– Vissa latade sig under ett år och gjorde ingenting och uppbar avgångsvederlag. Vissa sökte anställning och vissa, som jag, försökte bygga upp en verksamhet, säger Sebastian Navab, en av dem som gick avgångsvederlag.

Sebastian Navab var en av dåvarande statsminister Göran Perssons nära medarbetare.

När regeringen förlorade hösten 2006 började han kvittera ut den gamla lönen på 42 000 kronor i månaden som avgångsvederlag. Navab startade ett pr-företag. Han fortsatte att få ut den gamla lönen från regeringskansliet och tog alltså inte ut några pengar från firman under den tiden, trots att företaget under det första året gjorde en vinst på 426 000 kronor och betalade ut löner för nästan två miljoner, dock till andra men inte till Navab.

Om Sebastian Navab också hade tagit ut en lön hade hans avgångsvederlag från regeringskansliet minskat i motsvarande grad.

Men enligt Navab var det först från hösten 2007, då avgångsvederlaget tog slut, som det började strömma in pengar till bolaget.

– Pengarna gick till lön för de övriga anställda som finns i bolaget och till att betala verksamheten och utveckla företaget, säger Sebastian Navab.

Men ni hade kunder även under det år då du hade avgångsvederlag, eller hur?

– Ja, absolut.

Jens Orback, som var integrations- och jämställdhetsminister i den förra regeringen, fick 97 000 kronor i månaden under ett år efter det att han slutade.

Orback skrev då en bok och återgick till att bland annat vara moderator, vilket brukar ge bra betalt.

Men inkomsterna gick, enligt tidningen Resumé, till Orbacks firma. Därmed blev det inte någon avräkning från avgångsvederlaget utan pengar samlades i Orbacks bolag.

Ekot har förgäves sökt Jens Orback för en kommentar.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista