Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Persson oroas inte över EMU-engagemang

Statsministern är inte oroad över att mer än vartannat socialdemokratiskt kommunal- och landstingsråd inte börjat engagera sig i kampanjen för EMU.
– De är väl i gott sällskap. Det är väl knappast någon som börjat heller, säger statsminister Göran Persson. Enligt en undersökning i Dagens Nyheter har 55 procent av de socialdemokratiska kommunal- och landstingsråden inte börjat var med i kampanjen för EMU. Detta trots en uppmaning från statsminister Göran Persson i slutet av april att det nu är dags för rättning i leden och att är dags att börja emu-arbetet på allvar. Många av kommunalråden svarade inte på frågan men av de som ändå börjat med kampanjen är det ungefär var tionde som säger nej och resten ja. Enligt Göran Persson är detta positivt. – Genomgången är ganska intressant. Den visar två saker. Dels att det är väldigt få som säger nej, bara fyra procent. Det andra är att redan nu, innan kampanjen har börjat, så anser 45 procent att de bedriver kampanj, hur ska det då inte bli i september, undrar Göran Persson. Du har ju sagt det att nu är det dags att sätta igång, nu är det slutsnackat, nu är det att köra på. Det är ju inte ens hälften som lyssnat på det. – Jag är mycket nöjd med det där. Det ser bra ut och det bekräftar den bild vi har av, både egna interna mätningar och stämningsläge, de kommer. Jag tror också att den här riksdagsdebatten idag, ger ytterligare signaler. Där är jag på inget sätt orolig. Vi har ett radikalt annorlunda läge nu än i början av maj då vi faktiskt var rätt trängda. Hur väl har de lyssnat på dig när du har sagt att de ska börja driva kampanj men att det inte har gjort det? – Nämen de har ju börjat. Sedan kan man kanske inte begära att alla ska gå för full maskin redan innan vi andra har börjat centralt, så fungerar det ju inte. Men du kan vara ganska säker på att det här gänget kommer att vara med ute i augusti och september och slåss för ett ja, mot ett utanförskap. Det är ju det som står i dagens siffror om man läser dem och förstår vad budskapet innehåller.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".