Lena Adelsohn Liljeroth

Ministern tveksam till mer idrottspengar

Det behövs mer pengar åt elitidrottsatsningar, annars kommer Sverige komma på efterkälken när andra länder storsatsar. Det menar Sveriges Olympiska Kommitté, SOK. Men Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth är tveksam till att öronmärka mer statliga pengar till elitidrotten.

– Det är inte så att idrotten får lite pengar i Sverige. Under en tioårsperiod så har stödet faktiskt tror jag mer än tredubblats. Sedan är det idrotten som inom sig fördelar de här medlen och resurserna. Vi har en självständig idrottsrörelse och jag vill att det ska fortsätta att vara så, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

På Rosenbad tar Lena Adelsohn Liljeroth på fredagskvällen emot de svenska olympier och paralympier som tävlade i Peking i somras.

Sverige fick bara fem medaljer i olympiaden och inte ett enda guld. Så få medaljer har vi inte tagit sedan OS i Mexico city 1968

Men enligt Sveriges Olympiska Kommitté var det ett godkänt resultat med tanke att de svenska elitidrottarna får betydligt mindre statliga pengar att satsa för, än vad deras motståndare från andra länder får. Britterna fick ifjol cirka en miljard kronor, danskarna 120 miljoner, medan svenskarna bara fick 23 miljoner till sina elitsatsningar

Lena Adelsohn Liljeroth är ändå skeptisk till mer riktat statligt stöd till elitidrotten, men hon ser ett egenvärde med internationella idrottsliga framgångar.

– Idrottsliga framgångar knyts till ett lands varumärke, det påverkar turism, handel och det påverkar exporten, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Hur mycket får en OS-medalj kosta i skattepengar?

– Det vågar inte jag ge mig på men varje medalj kostar ju ett antal miljoner, visst är det så, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Folk på stan är också tveksamma till hur mycket framgång får kosta, Monika Akerbar kan se ett värde i elitsatsningar.

– Det är klart att det är värdefullt, det sätter ju Sverige på kartan men det får inte kosta hur mycket som helst, säger Monika Akerbar.

Göran Eriksson tycker däremot inte att staten alls ska satsa på elitidrott.

– Det är väl upp till var och en vad de vill hålla på med, då får de väl satsa på det, säger Göran Eriksson.

Kan det inte vara värt pengar att Sverige vinner medaljer i Internationella mästerskap?

– Jag är ointresserad, säger Göran Eriksson.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista