Försäkringskassan JO-anmäls av LO

LO:s juridiska byrå, JO-anmäler Försäkringskassan. Anmälan gäller svårigheter att kontakta Försäkringskassan och att det inte går att få veta vem som handlägger ett ärende.

– I början tror man ju att det här bara är av misstag, att man har missat att sätta ut något eller namnet har fallit bort. Men sedan när jag har varit i kontakt med Försäkringskassans huvudkontor och kundtjänst så säger de att det här är bestämt på högre ort, säger Claes Jansson på LO-TCO rättsskydd som har gjort anmälan.

Anmälan rör bland annat att det inte går att få reda på vem som handlägger ens ärende och att det saknas en fax eller mejladress i de brev som går ut till de försäkrade från Försäkringskassan.

Det senare bryter, enligt Claes Jansson, mot Förvaltningslagen. Men att det inte grå att få reda på ansvarig handläggare är också juridiskt mycket tveksamt, säger han.

Bristerna kan innebära stora problem för de försäkrade. Till exempel om man behöver komplettera i ett ärende, så finns det ingenstans att vända sig med kort varsel när man varken vet vem som handlägger ett ärende eller har möjlighet att faxa eller mejla uppgifter direkt.

– Då kommer inte de uppgifterna beslutsfattaren till handa innan beslutet är fattat. Då hamnar man kanske helt i onödan i en domstolsprocess i Länsrätten i stället, säger Claes Jansson.

Tidigare har det framgått i brev och beslut från Försäkringskassan både handläggare och fax och mejladresser. Och enligt Claes Jansson har det nu alltså tagits beslut i Försäkringskassans ledning om att det här ska tas bort.

Varför man bestämt sig för att göra såhär vet han inte, men han tror att det kan vara ett sätt att låta de ansvariga för besluten slippa ställas inför eventuella klagomål från de försäkrade.

– Möjligtvis tycker man då att det här är så besvärliga beslut, så det orkar vi inte med att diskutera med de enskilda, säger Claes Jansson på LO-TCO rättsskydd.

Ekot har talat med Försäkringskassan som har avböjt att kommentera JO-anmälan innan man läst den.

Emma Eneström
emma.enestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista