Den tyske finansministern Peer Steinbrück före beslutet i Förbundsdagen. Foto: Michael Sohn/Scanpix.

Klartecken för Tysklands bankakut

Den tyska krisplanen på motsvarande 5 000 miljarder kronor för att rädda finanssektorn har godkänts av Tysklands parlament, Förbundsdagen, på fredagen. Redan på måndag är det meningen att bankerna ska kunna söka statligt kapitaltillskott, eller statliga garantier när de lånar pengar av varandra.

Med stor majoritet röstade Förbundsdagen för krispaketet. Regeringspartierna kristdemokrater och socialdemokrater fick till slut stöd också av det lilla liberala partiet, som i nattens slutförhandlingar gått med på ett nytt utskott i Förbundsdagen som ska granska alla ansökningar om garantier från bankerna.

Men de båda andra oppositionspartierna röstade nej till den tyska bankakuten. Vänsterpartiet Die Linke röstade emot, trots att krispaketet innebär statligt ägaransvar i banker som begär och får kapitaltillskott. Också De Gröna röstade emot. Partiet anser att staten inte får tillräcklig kontroll över pengarna och att storbankerna haft för stort inflytande över hur stödet utformats.

– Paketet andas hit med pengarna, men lägg er inte i, titta inte i våra bokföring, därför röstar vi nej, sa Renate Künast från De Gröna i debatten i förbundsdagen.

Misstänksamheten mot bankerna var tydlig i förbundsdagsdebatten, inte bara från vänster. Nyheten nu på morgonen att chefen för den största tyska banken, Josef Ackerman i Deutsche Bank, tänker avstå från sin bonus under år 2008, av som han uttrycker det solidaritet.

Den togs emot med cynismer och ironi i parlamentet, också från borgerliga politiker.

Ackermans solidaritet innebär att anställda i banken ska få dela på hans bonus. Samtidigt sa Ackerman att Deutsche Bank inte kommer att söka några statliga pengar från det nya bankstödet.

Just hur staten ska styra banker som söker kapitalstöd från bankakuten, och vilken lön direktörer i banker som får stöd ska få lyfta, har blivit en stridsfråga under den här undantagsveckan i tysk politik.

Det är en detalj med symbolisk betydelse, eftersom många väljare också är arga på bankerna. Och på den punkten har finansminister Steinbrück uttalat en tydlig uppfattning: Inte mer än en halv miljon euro om året till bankcheferna. Utan bonus.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista