Mindre förlust än väntat för Sony Ericsson

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson gick med förlust under det tredje kvartalet i år, visar rapporten som kom i morse. Men förlusten var mindre än väntat och aktien för hälftenägaren Ericsson stiger på börsen.

Svensk-japanska Sony Ericsson gjorde en förlust på 25 miljoner euro det tredje kvartalet och det kan jämföras med en vinst på 267 miljoner euro för samma kvartal 2007.

Men eftersom det ändå var bättre än analytikernas prognoser belönar marknaden förlusten med att uppvärdera hälftenägaren Ericssons aktie med som mest över 7 procent.

Sony Ericsson har haft starka vinstsiffror fem år i rad och har bidragit starkt till Ericssons vinst.

Försäljningen för mobiltillverkaren gick ner 10 procent till 2,8 miljarder euro och bolaget sålde 25,7 miljoner telefoner, vilket var en liten minskning jämfört med samma kvartal 2007. Men om man väljer att jämföra med andra kvartalet i år så blev det en liten ökning av antalet sålda mobiler.

Världens största mobiltillverkare Nokia kom med sitt resultat på torsdagen och Nokia säljer fler telefoner än de fyra som kommer efter i storlek gör tillsammans.

Jämförelsen haltar alltså men en sak är Sony Ericsson bättre på och det är om man jämför försäljningspriset per såld enhet.

Sony Ericsson når 109 euro medan Nokia når 72 euro per enhet. Båda har fallande förtjänst per enhet vilket visar på utvecklingen i mobiltelefonbranschen som präglas av stark konkurrens och fallande priser och marginaler.

Dessutom visar försäljningspriset per såld enhet på Ericssons svaghet och Nokias storhet. Ericssons nisch ligger i det övre prissegmentet, high end market, och är därmed mer sårbar för svängningar i både mode och konjunktur, medan Nokia spänner över hela prisfältet, från high end till low end market.

Nokias marknadsandel ligger på 38 procent, Sony Ericssons på 8 procent det tredje kvartalet.

Båda de nordiska bolagen tror att hela mobiltelefonmarknaden växer med ungefär 10 procent.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista