35-årig kvinna åtalas för grovt koppleri

En 35-årig kvinna från Nigeria åtalades på fredagen vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för grovt koppleri. Kvinnan är misstänkt för att under sommaren tagit minst fyra nigerianska kvinnor till Sverige och Göteborg och tvingat dem arbeta som gatuprostituerade.

Sexhandel med nigerianska kvinnor är en relativt ny företeelse i Sverige och bland annat används voodoo för att hålla kvinnorna i schack.

– Flickorna säljs i ganska ung ålder, i många fall har föräldrarna flyttat från ett speciellt område i Nigeria och nästan alltid till Italien i första hand där man har kontakter. De är ofta skuldsatta, man lever kanske under någon form av hot eller utpressning. Även voodoo och magi finns inblandat, säger Mats Paulsson, polisinspektör på polisens prostitutionsgrupp i Göteborg.

Sexhandel med nigerianska kvinnor är ett välkänt problem i Norge som nu också spridit sig till Sverige, främst till Göteborg på grund av närheten till Oslo.

Genom skulder och voodoo och andra magiska ritualer håller hallickarna effektivt de unga kvinnorna i schack.

– Med hjälp av voodoo och magi så ingår man någon slags pakt och den kan de här flickorna inte bryta utan fara för sina liv, det kan även drabba hennes anhöriga, säger Mats Paulsson.

Den starka tron ställer till problem för polisen som i utredningsarbetet har svårt att få kvinnornas förtroende. Länge har den här formen av prostitution setts som närmast omöjlig att bryta säger Mats Paulsson.

– Vi har försökt här och vi har kommit en liten bit. Det är en markering även utåt att det faktiskt går att jobba mot det. Ett tag sas det att man aldrig kan komma åt det, säger Mats Paulsson.

Åtalet är det första i sitt slag i Sverige och åklagaren bygger mycket av sin bevisning på omfattande telefonavlyssning. Att den 35-åriga kvinnan nu åtalas ser polisen som en framgång, samtidigt är hon bara en kugge i en systematisk och organiserad brottslighet.

– Det finns andra personer som är intressanta både i Italien och Nigeria. Det får vi fundera på tillsammans med åklagaren och kanske tillsammans med Stockholm om det är motiverat att jobba vidare där, om vi har tillräckligt med information helt enkelt, säger Mats Paulsson.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista