Litauisk oro över Ignalinas nedläggning

I Litauen ökar oron för vad en stängning av kärnkraftverket i Ignalina kommer att kosta. EU kräver att den sista reaktorn stoppas nästa år. Litauens president säger att Bryssel då får betala notan.

Det bli sannolikt gas från Ryssland som får ersätta den litauiska kärnkraften. Den gasproducerade elen blir mycket dyrare än den nukleära och landets president Valdas Adamkus tycker nu att EU bör betala den dyra ryska gasen som Litauen tvingas köpa.

– Låt Bryssel betala direkt till Moskva, föreslår han, efter att ha deltagit i EU:s toppmöte i veckan där han åter möttes av beskedet: Ignalina får inte hållas igång en dag längre än nyårsafton 2009.

Och kostnaderna oroar inte bara presidenten utan många litauer idag.

– Vi har ont om energi så elpriserna kommer att gå upp kraftigt om Ignalina stänger. Därför behöver vi vårt Ignalina, konstaterar Vaineta Tomas, en av många oroliga i Litauens huvudstad Vilnius. Ja, det talas till och med om fördubblade elpriser när Ignalina stoppas.

Litauen har gjort flera resultatlösa försök att slingra sig ur löftet som gavs då landet anslöts till EU, att Ignalina skulle vara helt stängt före år 2010 eftersom kärnkraftverket är av samma typ som det katastrofdrabbade i Tjernobyl.

Regeringen vill hålla igång en reaktor i ytterligare flera år. För rysk gas, det vill den före detta sovjetrepubliken Litauen för allt i världen inte bli beroende av. Så det är inte bara en kostnadsfråga, utan också ett försök att undvika nya band till grannen i öster.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista