Allt fler köper laktosfria produkter helt i onödan. Foto: Björn Olsson/Scanpix.</nobr>

Många undviker laktos helt i onödan

Försäljningen av laktosfria produkter går stadigt uppåt. Men det finns inget som tyder på att allt fler svenskar verkligen blivit laktosintoleranta.

– Det finns mycket information i medierna om produkter och laktosintolerans. När man känner de här symtomen, man är lite bubblig i magen, man är gasig i magen, man kanske har ont i magen så ställer man lätt en egen diagnos och tror att det är mjölk man inte klarar av, säger Maria Lönnberg, nutritionist.

Maria Lönnberg har gjort en av få studier om hur vanligt det är att tro att man är laktosintolerant. Även om studien är för liten för att kunna generaliseras ger den en fingervisning om hur det ser ut.

Studien visade att det är allt fler som kommer till vårdcentraler för att testa om de har laktosintolerans, men att de flesta inte har det. Oftast är det istället en annan magsjukdom som ligger bakom besvären.

– Ofta var det så att de hade andra typer av magproblem, som IBS, irriterad tarm. Det var väldigt sällan det var laktosintolerans, säger Maria Lönnberg.

Den här bilden bekräftas av Perjohan Lindfors, överläkare i mag- och tarmsjukdomar på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm.

Det är bara omkring tre procent av Sveriges befolkning som är laktosintoleranta. Men symptomen för laktosintolerans påminner om de för IBS, irritabel tarm. Och det är något som är väldigt vanligt enligt Perjohan Lindfors.

– IBS räknar man med finns hos ungefär hos 15 till 20 procent av befolkningen. I Sverige blir det en miljon människor ungefär som har symtom på IBS, säger Perjohan Lindfors.

De flesta som har problem med magen har så lindriga besvär att de inte söker vård för det. Istället tycks det alltså vara vanligt att undvika laktos för att försöka bli bättre. Åtminstone om man tittar på försäljningssiffrorna för laktosfria produkter.

Enligt Inger Söderlund, pr-chef på Arla, ökar försäljningen rejält.

– I takt med att fler produkter lanseras är det fler och fler konsumenter som hittar de här laktosfria produkterna. Marknaden för laktosfria produkter har en fantastisk försäljningstillväxt på 30 procent som vi har sett det senaste året, säger Inger Söderlund.

Läkaren Perjohan Lindfors tror att många som har IBS undviker mjölk eller köper låglaktosprodukter i onödan. Men vissa kan ändå uppleva att de blir lite bättre.

– Har man irritabel tarm, IBS, så ska man gärna äta små portioner ofta och långsamt.Tänker man på vad man äter så gör man ofta det och blir av den anledningen bättre. Men det spelar då alltså ingen roll om det är laktosfritt eller inte, säger han.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se

Det här är IBS:

IBS står för Irritable Bowel Syndrome, kallas i dagligt tal för ”ballongmage” eller ”stressmage”.

Det uppskattas att 15 procent av befolkningen är drabbad i någon grad, men de flesta har inte så allvarliga besvär att de söker vård.

Symptomen är bland annat gasig, uppsvälld mage och avföringsrubbningar.

Den högsta förekomsten finns i åldrarna 20-50 år och kvinnor är drabbade i högre grad än män.

Det finns inget botemedel mot IBS, men det går att lindra symptomen på flera olika sätt. Bland annat genom att äta regelbundet och i mindre portioner. Fiberrik mat kan ibland förvärra problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista