Visning.

Stor efterfrågan på nya mäklare

Trots finanskris, konjunkturnedgång och svårighet att få bostadslån slåss landets stora mäklarfirmor om de elever som studerar vid olika mäklarutbildningar. Men det är en mycket tuffare marknad som väntar de blivande mäklarna

– Var är alla mäklare, vi längtar efter att ni ska registrera er. Skynda på litegrann.

Så vädjar Elisabeth Fågelström, personal och rekryteringsansvarig på Svensk Fastighetsförmedling, till elever som går mäklarutbildningen vid Högskolan i Gävle.

Mäklarfirmor på pr-besök avlöser varandra i dessa dagar. De behöver knyta till sig hundratals nya mäklare bara i år, trots finanskris och konjunkturnedgång. Och Elisabet Fågelström säger att hon har koll på talangerna.

– Ja, jag känner ju igen några från förut. Jag är ganska ofta ute på högskolorna, vissa personer räcker upp handen ofta, de ställer frågor, de är framåt och väldigt drivna, säger Elisabeth Fågelström.

Och eleverna har stor framtidstro. Förstaårseleven Erika Nord är en av dem.

– Det behövs ju fastighetsmäklare hela tiden, människors liv förändras hela tiden. Man flyttar ihop, man skiljer sig, säger Erika Nord.

Men det är en mycket tuffare marknad som väntar de blivande mäklarna. Just nu finns det fler bostäder till salu i förhållande till antalet köpare. Det tar längre tid att få igenom en försäljning, vilket kräver större arbetsinsatser och uppfinningsrikedom från mäklarens sida.

Och det är just denna verklighet som fått många äldre mäklare att passa på att pensionera sig. Det går inte att tjäna riktigt stora pengar som de gångna åren. Claudia Wörmann, som är utredare på branschorganisationen Mäklarsamfundet, tycker att det är nu en mäklare ska fylla sin funktion.

– Jag tror att det är nu man måste börja mäkla på riktigt. Köparna förväntar sig att köpa till väldigt låga priser medan säljarna i dag har för höga förväntningar på priset så i dag handlar det om att vara den felande länken mellan säljare och köpare, säger Claudia Wörmann.

Den tuffa bostadsmarknaden har också påverkat de blivande mäklarnas val av löneform. Traditionellt jobbar de flesta mäklare enbart provisionsbaserat. Men när eleverna på Svensk Fastighetsförmedlings seminarium tillfrågas svarar de flesta att de vill ha en lön som består av en fast del och en provisionsbaserat de

Skrämmer det inte dig att det just nu finns fler säljare än köpare?

– Det är klart att det skrämmer lite. Jag har inte pluggat i två år i onödan. Det här är ett yrke jag vill syssla med i framtiden, tills jag pensionerar mig, säger Farhad Khan.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista