Saabs vd Åke Svensson tror, trots dåligt resultat och nedskärningar, på framtiden. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Framtidstro hos Saab trots att 500 får gå

Försvarskoncernen Saabs tredje kvartal blev betydligt sämre än väntat och innebar en rejäl förlust. I Linköping fick de anställda vid Saab på fredagen beskedet att försvarskoncernen ska banta personalen med 500 personer på grund av det dåliga resultatet. Ändå finns en viss hoppfullhet.

– Man känner sig orolig inför en sådan här händelse, men jag tror inte att det blir någon mer neddragning på Saab inför de stora affärer som kommer, säger Farid Ali, civilingenjör på Saab i Linköping.

Så du tror snarare på att man kommer att anställa?

– Ja och den processen pågår. Det annonseras om flera lediga platser på Saabs hemsida

De anställda på Saab i Linköping hoppas att det blir som utlovat från ledningen, att de 500 personer som ska bort under två år i första hand försvinner genom naturliga avgångar. Men den stora frågan är om 500 personer räcker.

– Det beror naturligtvis på hur utvecklingen blir men vi har sett att det är nödvändigt att vi gör den här åtgärden nu. Det är inga varsel, det är inga anställningsstopp, säger Åke Svensson, Saabs vd, vid presskonferensen på fredagen.

Det är förlusten på 178 miljoner kronor som tvingar Saab att spara, det är en halv miljard sämre än tredje kvartalet i fjol. Resultatet dras ner av sämre tider för civilflyget. Resten av året är Saab produktion av delar till Airbus och Boeing stängd och stoppet som är planerat resten av året kan förlängas.

– Det är klart att det kan bli så att det här produktionsstoppet, på den civila flygsidan, sträcker sig in i nästa år också.

Är du orolig för att läget ska bli ännu sämre för civilflyget?

– Ja, det här är ju svårt att bedöma. Det är en väldig oro på finansmarknaden och det är omöjligt för mig att kunna prediktera hur flygbolagens situation kommer att se ut och därmed våra kunders situation. Vi har anpassat produktionen ner till ett minimum och vi är redo att börja leverera när vi får leverera. Sedan får vi helt enkelt följa det här månad för månad och se hur det utvecklar sig.

Saabs orderingång är fortfarande hyfsad och försvarskoncernen hoppas på en stororder före årsskiftet, när den norska regeringen ska bestämma sig för om 48 svenska Gripen-plan eller amerikanska JSF ska flyga över Norge. Höga marknadsföringskostnader för Gripen har även de bidragit till att dra ner Saabs resultat.

Trots sviktande konjunktur och en storförlust ser Saab-chefen ljust på framtiden.

– Jag tror att vi ska kunna fortsätta att utveckla det här positivt mot den internationella marknaden men det är klart att vi är ansträngda nu och det ska vi ta på stort allvar, säger Åke Svensson, vd för Saab.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista