Många kritiska till kungens uttalande

Vid en jakt i Dalarna på torsdagen sa kungen att han tycker att vi måste börja beskatta vargstammen. Vargen är fridlyst och många är kritiska till kungens uttalande.

– Som jag ser det så måste vi börja beskatta stammen. Det är ju bara att räkna, är de två nu så blir de sju nästa år. Om de får hitta sina partners så exploderar det ju. Nu är det väl dags att fundera lite grann och några stycken måste man väl snart skjuta, det exploderar annars och det är kanske inte så bra, sa kung Carl Gustaf på torsdagen.

Vargen är fridlyst och betecknas som akut utrotningshotad i Sverige. Riksdagen har beslutat, som ett etappmål, att Sverige ska ha en stam på 20 föryngringar om året, honor med valpar, vilket är cirka 200 vargar. I dag finns det kanske omkring 150 men ingen vet säkert.

Världsnaturfonden vill inte ha jakt på varg nu, möjligen någon gång i framtiden, om och när stammen anses livskraftig. Kungen är ordförande i Världsnaturfondens förtroenderåd men generalsekreteraren Lars Gustavsson vill inte kritisera kungen.

– Han säger bara det som vi faktiskt hela tiden säger. Vi har en intensiv diskussion kring den svenska lagstiftningen och den svenska förvaltningen. Det pågår ett antal utredningar just nu och vi vet att vi befinner oss i en situation där den gällande lagstiftningen och den gällande förvaltningsmodellen inte är så bra som den behöver vara.

Så kungen har rätt?

– Kungen har rätt i det avseendet att vi måste föra den här diskussionen, absolut, säger Lars Gustavsson, Världsnaturfondens generalsekreterare.

Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, säger att det är fel att vargstammen växer explosionsartat men tonar ner kungens uttalande.

– Det finns ingen explosion av vargstammen och någon allmän jakt är det inte tal om i dag.

Vad betyder det då, i den här känsliga frågan som vargjakten är, att kungen gör ett sådant här uttalande?

– Jag tror inte att det här påverkar särskilt mycket och jag vet också att kungen har ett starkt naturvårdsintresse. Jag är helt övertygad om att också vargstammen ska vara livskraftig, jag kan inte tänka mig något annat, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista