Marx gör comeback i finanskrisens spår

Filosofen Karl Marx, kapitalismens främste kritiker, är aktuell på nytt i finanskrisens spår. I Tyskland har försäljningen av Marx verk ”Kapitalet” tredubblats det senaste året. 

I ett av Berlins största bokvaruhus gick det inte att få tag i ”Kapitalet” på fredagseftermiddagen.

– Ja här har någon tagit sista exemplaret, säger bokhandelsbiträdet när han letar i hyllan. Men det går att beställa. I pocket kostar ”Kapitalet” bara 27 kronor per band. Och en helt ny upplaga är under tryckning.

Den tyske förläggaren säger i en intervju att han aldrig trodde att det skulle våras för Marx igen. Men nu har han märkt att också direktörer och bankfolk som läser på i ”das Kapital”.

Utanför bokhandeln vid Alexandersplatz står Roswitha Daniel och röker. Hon är östberlinare och hade marxism som skolämne. Och nu har hon faktiskt tagit fram sin gamla lärobok och tittat i den igen, säger hon.

– Med två system så höll de tillbaka varandra. Men efter 1989 har kapitalismen kunnat utveckla sig helt fritt, säger hon.

Mer än 40 procent av medborgarna i det forna Östtyskland vill hellre ha socialism. Roswitha Daniel hör till dem. Men hon vill inte ha tillbaka DDR-styret.

– Det är okej med privata företag, men inte med de stora monopolen, säger hon.

Hon jobbar som revisor i ett bostadsföretag. Vi är ett offer för finanskrisen. Nu ska vi säljas till en amerikansk bank, säger Roswitha Daniel.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista