Lennart Gabrielsson.

Kommuner oeniga i flyktingfrågan

Det råder oenighet bland Sveriges kommuner om de ska tvingas att ta emot flyktingar eller inte. I fredags diskuterades frågan i organisationen Sveriges kommuner och landsting. Folkpartiets Lennart Gabrielsson var då ensam om att säga ja till tvång.

– Jag måste ju säga att jag är mycket förvånad över de socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden som år efter år har anklagat regeringen för att inte ta tag i den här frågan, att de fortfarande tror på en frivillighet. Det är ju med den haken de säger att man ska gå fram med, man vädjar igen till de här kommunerna att ta större ansvar, man vill se över lagen som gör det möjligt att själv få välja var man ska bo. Men det har inte fungerat hittills och det kommer inte att fungerar nu heller, säger Lennart Gabrielsson.

För en tid sedan kom ett utredningsförslag för flyktingmottagande. Det innebär bland annat att länsstyrelsen ska kunna tvinga kommuner att ta emot flyktingar.

Det här är känsligt. När Sveriges kommuner och landsting behandlade frågan var folkpartiet ensamt om att säga ja till tvång.

Ilma Reepalu är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Och trots att Malmö tar emot väldigt många flyktingar är han emot tvång mot kommunerna.

– Var leder det i nästa skede, ska kommunen säga att Malmö ska ta 600 eller 800 enligt en pliktlagstiftning som staten lägger på kommunen? Det är fel tänkt, staten ska inte lägga på kommuner den typen av konflikt, säger han.

Anders Lago, också han socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, betonar att Sveriges kommuner och landsting nu också uttalar att det behövs en översyn av hela lagen, som handlar om mycket mer än om tvång för kommuner. För tvång är inte svaret för Södertälje.

– Det löser inte Södertäljes problem, och inte problemen i Malmö och Göteborg heller. Det finns mängder av kommuner i det här landet som är öppna för att ta emot flyktingar, så om vi börjar med att ändra lagstiftningen så att de kan ta ett större ansvar i flyktingmottagandet så löser det mycket, säger han.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".