H&M upp och Ericsson ner på företagstopplistan

Klädkedjan H&M är det börsbolag som värderas högst just nu på börsen, och hamnar därmed också högst av svenska företag på topplistan över världens 500 bäst värderade företag, som sammanställs av tidningen Financial Times. Där finns ett par svenska nykomlingar och så en före detta börsjätte som rutschat utför rejält och är mindre värt än ett amerikanskt motorcykelföretag.
Sju svenska företag har i år lyckats kvala in på 500-listan. H&M är på plats 219, upp ett antal pinnhål sedan förra året, och högre upp än skarpaste konkurrenten amerikanska Gap. Volvo och skogskoncernen SCA är nya och hamnar på platserna 477 och 498. TeliaSonera har klättrat från 431 till 238, efter sammanslagningen. Årets utförsåkning står den forna telekomjätten Ericsson för, som för ett par år sedan börsvärderades till mer än den samlade svenskt BNP:n. Nu har bolaget rutchat ännu mera utför, nästan 200 pinnhål, från plats 124 till plats 313. Från 1800 miljarder till 120 miljarder. Amerikanska motorcykeltillverkaren Harley Davidsson är högre rankad är Ericsson. Inget av de sju svenska bolag som finns på listan har med toppstriden att göra. På topp 50 däremot finns två med nästan svensk anknytning. Nokia, som handlas på Stockholmsbörsen, också, ligger på plats 30 och svensk-brittiska Astra Zeneka på plats 43. Listan domineras av amerikanska bolag. Nästan hälften av dom 500 är amerikanska, liksom 33 av de 50 första. Global 500 toppas i år av mjukvarujätten Microsoft, som petat ner General Electric till andraplatsen. Trea är oljejätten Exxon Mobil, som haft en fin säsong med stadigt höga råoljepriser. Det har också gynnat konkurrenterna Royal Dutch och BP, som är dom enda icke-amerikanska bolagen på tioitopp, på platserna åtta och nio. Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".