Colombia utreder militärens avrättningar

Den senaste månaden har över 100 fall av så kallade utomrättsliga avrättningar rapporterats i Colombia, det vill säga fall där militären har skjutit civila kvinnor och män och rapporterat in de som dödade gerillasoldater eller paramilitärer. Nu har en omfattande utredning inletts av avrättningarna.

För en månad sedan fick en kvinna i en fattig förort till Bogotá ett märkligt samtal. En bekant i en avlägsen region sa att han sett hennes son begravas i en massgrav i närheten tillsammans med en massa andra unga pojkar. Sonen hade dagen innan spårlöst försvunnit från hemmet eftersom han fått ett daglönarjobb.

När historien rullades upp blev det politiskt kaos i Colombia. Det som länge varit känt, att militären avrättar civila för att sedan visa upp dem som gerillasoldater eller paramilitärer som dödats i strid, hade fått ett ansikte i form av över 20 unga pojkar som spårlöst försvunnit en dag för att sedan återuppstå som döda kroppar i okända kläder någon helt annanstans.

Och ganska snart började fall efter fall rapporteras in, nu över 100 stycken, berättar Alberto Yepi som är en av utredarna på människorättsorganisationen Coordinacion Colombia europa estados unidos.

I samma veva kom det fram uppgifter om att militären får betalt per död kropp som de kan visa upp, en soldat kom ut och berättade att man i hans division fick fem dagar ledigt per lik som levererades, uppgifter som snabbt dementerades av försvarsminister och militär.

Men eftersom pressen är så oerhört stor på militären att de ska visa upp resultat av regeringens krig mot terrorismen är det inte konstigt att rapporterade misstänkta fall av avrättade civila har ökat lavinartat under president Alvaro Uribes tid vid makten, säger Alberto Yepi

Nu har Colombias justitieombudsman öppnat en utredning, och FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter är på väg till Colombia för att själv inspektera läget.

För alla de fattiga kvinnor och män på landsbygd och i kåkstäder vars barn försvinner spårlöst utan att de vågar anmäla är kanske detta en möjlig väg mot rättvisa.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista