Utrikesminister Rice.

Förslag om USA-reträtt från Irak klart

Ett slutgiltigt förslag till avtal om hur länge de amerikanska trupperna ska få vara kvar i Irak har blivit färdigt. Vita Huset försöker nu övertyga politikerna i Irak att godkänna avtalet, men också skeptiska kongressledamöter i USA.

Försvarsminister Robert Gates och utrikesminister Condoleezza Rice rapporteras nu vara intensivt upptagna med att ringa runt och övertala tunga politiker i Washington att ställa sig bakom avtalsförslaget som är klart efter månader av förhandlingar.

Det innehåller flera för USA kontroversiella punkter. En känslig fråga är att amerikanska soldater i fortsättningen ska kunna ställas inför irakisk domstol för handlingar de begått vid sidan av den militära tjänsten, hittills har de varit helt immuna. De amerikanska truppernas rätt att gripa irakiska medborgare kommer också att bli mycket mer kringskuren i fortsättningen.

Själva huvudpunkten, att de amerikanska trupperna ska lämna Irak senast den sista december 2011, är däremot inte längre särskilt kontroversiell, det har blivit allmänt accepterat.

Vita Huset vill förankra förslaget hos inflytelserika kongressledamöter trots att man hävdar att frågan egentligen inte behöver beslutas i kongressen. Avtalet innehåller till exempel inga klausuler om att USA lovat att försvara Irak, ett sådant avtal hade krävt politikernas godkännande.

Men läget är oklart och det är sannolikt att det kommer att resas krav på att truppavtalet ratificeras i kongressen, och då kan det bli en het politisk fråga.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".