Ändrat klimat tvingar fram andra fasader och tak. <nobr>Foto: Leif R Jansson/Scanpix.</nobr>

Ändrat klimat kan påverka byggnormer

Klimatförändringarna kan göra att vi måste tänka om när det gäller byggandet i Sverige. På Boverket överväger man nu att ändra byggnormerna för att anpassa dem till ett nytt klimat.

– Vi har kontakt med SMHI och får deras material hela tiden, så vi tittar just nu på om vi ska ändra snö- och vindlaster. Vi tittar också på dimensioneringen av nederbörden och om den förändras, säger Nikolaj Tolstoy, enhetschef på Boverket.

Mer regn, högre havsnivåer, hårdare vindar och högre temperaturer kan komma att ändra sättet vi bygger på. Husen måste helt enkelt konstrueras för att klara av de krav som ett ändrat klimat för med sig.

Till exempel kan det handla om fasader som måste bli tåligare, tätare isolering och uppvärmning av kryprum för att slippa fuktskador. Och just nu överväger alltså Boverket att ändra normerna när det gäller snö- och vindlaster, det vill säga taken måste tåla större snömängder och de måste förankras bättre.

Men det är inte bara nya byggnader som påverkas. Klimatförändringarna kan också medföra att underhållsbehovet för de befintliga ökar och äldre kulturbyggnader, till exempel kyrkor, är särskilt utsatta.

– Äldre byggnader har ju klarat sig igenom de klimat som har varit, men blir det högre temperaturer och fuktigheter så blir ju nedbrytningen lite snabbare och annorlunda än tidigare, och då gäller det att fastighetsägarna har de resurserna som krävs för att kunna underhålla, säger Nikolaj Tolstoy.

Underhållet måste göras oftare?

– Ja exakt, om vi i dag målar om våra fasader vart tionde år kanske vi måste måla om vart sjunde.

Men enligt Nikolaj Tolstoy är det viktigaste egentligen inte hur vi bygger utan var vi bygger. Boverket tar just nu på uppdrag av regeringen fram information till framförallt kustkommunerna om hur de ska utforma sina översiktsplaner för att undvika framtida problem.

– Var vi bygger är oerhört viktigt beroende på dessa höjningar av vattennivåerna som kommer att vara i hav, sjöar och vattendrag och likadant är det med skredriskerna, säger Nikolaj Tolstoy.

Men klimatförändringarna kan också medföra positiva effekter, enligt Boverkets beräkningar kommer energibehovet för uppvärmning att minska i samband med att temperaturen stiger.

– På negativa sidan kan det vara att det blir mer kylbehov av byggnader, säger Nikolaj Tolstoy.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista