Succé för ny bostadsförsäkring

I takt med fallande bostadspriser vågar många inte köpa ny bostad innan den gamla är såld. Men nu kan man försäkra sig mot dubbla boendekostnader Och var tionde säljare tecknar en sådan här försäkring. Och intresset bara ökar, enligt Svensk Fastighetsförmedling.

– Det finns inget tecken på att intresset kommer att minska, snarare tvärtom. Man vill ha en större trygghet när man gör bostadsaffärer, säger Niclas Strahner på Svensk Fastighetsförmedling.

När Svensk Fastighetsförmedling, förra våren, lanserade den här försäkringen mot dubbla boendekostnader var det bara en procent av kunderna som var intresserade.  

Nu i somras var det mer än tolv procent som sålde sin bostadsrätt som tecknade försäkringen. Och nyligen startade mäklarfirman Husman och Hagberg en liknande försäkring.

Om inte mäklaren lyckas sälja bostaden inom tre månader, täcker den här försäkringen hela driftkostnaden, plus 70 procent av räntekostnaden. Max 10 000 konor per månad under de följande tre månaderna. Premien för en villa för detta är 5 400 kronor och för en bostadsrätt 3 200 kronor, men det går att få olika tillägg.

Svensk Fastighetsförmedling menar att försäkringen löser problemet ”köpa eller sälja först”.

– Produkten syftar till att försöka lösa det här klassiska problemet, ska jag sälja eller köpa först. Med den här förskäringen behöver man inte oroa sig för det, den täcker kostnaderna för den gamla bostaden, så att man inte behöver drabbas av dubbla bostadskostnader. Det är ju det många oroar sig för, säger Niclas Strahner.

Med sjunkande priser och höga räntor tar bostadsaffärerna längre tid nu. Fler mäklarfirmor kommer säkert att börja erbjuda försäkringar mot dubbla bokostnader, nu är det en konkurrensfördel, tror Niclas Strahner.

– Det är det absolut. Och vi märker att vi tar in fler och fler affärer eftersom vi kan erbjuda den här tryggheten som människor efterfrågar i dessa tider, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista