Hotad fisk till salu.

Rödlistad fisk säljs i många butiker

Rödlistad fisk, alltså fiskarter som hotas av utfiskning, är vanligt förekommande i frysdiskarna i alla stora livsmedelskedjor. Sveriges Radio har undersökt 155 butiker i 46 kommuner och i de allra flesta butiker såldes hotad fisk.

Det är inga problem att hitta rödlistad fisk i butikernas diskar, vi har hittat den hos alla stora livsmedelskedjor.

Vi har tittat efter fisk som enligt världsnaturfonden WWF hotas av utfiskning, eller där fisket eller odlingen orsakar stora miljöproblem.

Vanligaste är torsk från Nordostatlanten, 126 av de 155 butikerna vi kontrollerat säljer torsk med den märkningen. I två av tre butiker hittade vi också rödspätta, medan tropiska räkor fanns i nästan hälften av butikerna.

Ica, Coop och Lidl är några av de större kedjor som i dag säljer rödlistad fisk, medan Axfood tagit en policy att låta bli, vilket också gav tydligt utslag i vår undersökning. Hos Ica däremot hittade vi rödlistad fisk i samtliga butiker vi besökte.

Enligt Kerstin Lindwall, miljöchef på Ica, så finns i dag inga planer på att sluta sälja den.

– Är man med och köper så kan man vara med och ställa krav. Därför har vi valt att inte bojkotta det som ligger på rödlistan, utan vi är medvetna om att här måste man hitta ett bättre system, bättre metoder, andra bestånd, och så jobbar vi för det.

Kerstin Lindvall sticker inte under stol med att ekonomiska aspekter är avgörande när Ica fortsätter att sälja rödlistade tropiska räkor.

– Vi vill tillhandahålla det våra kunder önskar. Vi har en efterfrågan på jätteräkor och den ökar i dagsläget. Vi säljer mer för varje år av de här tropiska jätteräkorna.

Coop är den andra kedjan där vi hittade mest rödlistad fisk, och inte heller Coop har i dag några planer på att sluta sälja den.

Enligt Coop:s miljöchef, Michael Robertsson, erbjuder Coop ett stort sortiment kravmärkt och MSC-märkt fisk, där det ställs höga krav på uthållighet i fisket.

– Det är så vi försöker driva alla miljöfrågor. Tittar man på det så är vi nog bäst i klassen.

Märkningen av torsk är ett stort problem för kunder som vill undvika rödlistat. Torsk med den vanligaste märkningen, Nordostatlanten, kan komma från hotade bestånd i Nordsjön såväl som från Barents hav där beståndet i dag anses tåla fiske. Kunden lämnas utan tillräcklig information för att kunna välja bort rödlistat.

– Det är inte acceptabelt, därför kommer vi att ändra på det, säger Michael Robertsson.

– Det borde vara en tydligare märkning än så, det är något vi måste bli mycket bättre på, säger Kerstin Lindvall.

Per Thyrén, SR Sörmland i samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista