Ingen ändring på dom för ”barmhärtighetsmord”

Svea hovrätt fastställde på onsdagen tingsrättens dom i målet om det så kallade barmhärtighetsmordet förra året. Målet gällde 22-årig Uppsalabo dödade sin svårt sjuka, hjärnskadade mor.
Åklagaren som hade överklagat Uppsala tingsrätts tidigare dom ville att 22-åringen skulle fällas för mord eller åtminstone dömas till ett längre fängelsestraff. Men Svea hovrätt kommer fram till precis samma domslut som tingsrätten gjorde, det vill säga att brottet rubriceras som dråp och att fängelsestraffet sätts till ett år. Målet belyser den svåra problematiken om det kan vara rätt att förkorta livet för människor vars hjärna slagits ut och som lever ett vegeterande liv som ett vårdpaket. 22-åringen har fått stort stöd av sin omgivning för sitt beslut att med sömnmedel ta mammans liv. Både familjemedlemmar och vänner till kvinnan har sagt att dom skulle begått samma handling om dom bara haft modet att göra det. Den moraliska komplexiteten i målet speglas också i hovrättens dom. Två av dom fem ledamöterna ville ha ett annat utfall än majoriteten. En ville att fängelsestraffets längd skulle förlängas till två år, medan den andre skiljaktiga ledamoten ville att rätten skulle nöja sig med villkorlig dom, med hänvisning till att medicinsk expertis intygat att offret befann sig i ett bestående vegetativt tillstånd.
Mårten Nilsson, Sveriges Radio Uppland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".