Molnen hopar sig. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

USA:s maktställning försvagas

USA:s ställning kommer att försvagas, men USA kommer även i fortsättningen vara det ledande landet i världen. Det är i slutsatsen i en utredning från den amerikanska underrättelsetjänsten. Rapporten handlar bland annat om konsekvenserna av den pågående finanskrisen.

Rapporten om hur USA:s maktställning förändras kommer att läggas fram nästa månad, men tidningen Wall Street Journal har en förhandsrapport om de viktigaste resultaten.

Redan innan finanskrisen bröt ut fanns det klara tecken på att USA:s inflytande är på väg att minska och den ekonomiska oron nu kan komma att påskynda den processen, sägs det. USA kommer bland annat att ha mindre finansiella resurser att påverka omvärlden.

USA:s dominans i världen kommer att minska med accelererande fart, men 2025 kommer USA:s fortfarande att vara världens ledande land, inte minst på grund av den starka militärmakten.

Den amerikanska dominansen har börjat urholkas redan tidigare genom att länder som Kina och Indien radikalt har stärkt sin ställning. Det finns till exempel tecken på att USA:s inflytande i Mellanöstern börjat minska, staterna där bryr sig nu i allt mindre utsträckning om vad Washington vill. Och under sommarens korta krig mellan Ryssland och Georgien kunde USA i stort sett inte göra någonting.

Enligt underrättelserapporten så kommer USA:s relativa tillbakagång också att visa sig i inflytandet i internationella organisationer som FN, Världsbanken och IMF, framförallt Världsbanken och IMF har hittills följt USA:s ekonomiska politik.

En obesvarad fråga är i vilken utsträckning som konkurrentländer som Kina och Ryssland verkligen kommer att försöka utnyttja USA:s relativa tillbakagång.

Men USA visar också prov på stark motståndskraft, trots den finansiella oron har till exempel dollarn stärkt sin ställning, ett tecken på att USA är och kanske kommer förbli det viktigaste stället att investera kapital.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista