Mugabe ännu optimistisk.

Strandade förhandlingar i Zimbabwe

Försöken att lösa den politiska krisen i Zimbabwe har återigen misslyckats. Efter fyra dagars fruktlös medling under ledning av Sydafrikas förre president Thabo Mbeki ber man nu den regionala organisationen SADC om hjälp att bryta dödläget.

Förhandlingarna om hur de 31 ministerposterna ska fördelas mellan partierna i den nya samlingsregeringen i Zimbabwe, har återigen strandat.

– Samtalen gick bra, men i fel riktning, sa president Mugabe.

Den blivande premiärministern Morgan Tsvangirai, sa till reportrar att man fortfarande står mycket långt ifrån varandra i flera frågor.

Det tycks vara framför allt inrikesministeriet, med makt över bland annat polisen, som är den stora stötestenen. Såväl Mugabes parti Zanu-PF som Tsvangirais parti MDC, vill ha den posten.

Däremot är partierna i princip överens om andra tunga poster.

Enligt flera medier kommer Zanu-PF att få försvarsministerposten, medan MDC får ansvar över finansministeriet.

Det är över en månad sen som överenskommelsen om en samlingsregering undertecknades.

Avtalet, som betraktas som en kompromiss av båda sidor, hänger på en skör tråd. Men pressen är stor från omvärlden att parterna ska komma fram till en lösning.

Medlaren, Sydafrikas förre president Thabo Mbeki, är dock fortfarande optimistisk och säger att det regionala samarbetsorganet för södra Afrika, SADC, kommer att återuppta förhandlingarna i Swaziland på måndag.

För de miljoner zimbabwier som går hungriga, är samarbetsavtalet det största hoppet för att bygga upp landet och ekonomin igen.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista