Inget åtal för skotten på Vasaplatsen

Det blir inget åtal för skotten på Vasaplatsen i Göteborg under EU-toppmötet sommaren 2001. Förundersökningen mot två misstänkta poliser lades idag ner för tredje gången.
Överåklagare Guntra Ålund säger att det objektivt sett var fel att skjuta skarpt mot Hannes Westberg. Men beslutet att inte väcka åtal bygger på det de två poliserna har berättat för henne: – Skotten mot Hannes Westberg räddade deras och den skadade kollegans liv, enligt deras uppfattning. Är det inte ganska vanligt att någon som gör ett fel uppfattar det på ett annat sätt? – Jo, men jag som åklagare måste ju kunna bevisa ett brott för att jag ska kunna väcka åtal. Och med den inställning som poliserna har så kan jag inte väcka åtal. För jag kan absolut inte förvänta mig en fällande dom på objektiva grunder. Det har tidigare verkat som om Guntra Ålund skulle gå emot sin kollega Björn Eriksson, som två gånger lagt ner utredningen om skotten. Hon har delgivit poliserna misstanke om brott. Hon sa då att det inte var en ren formalitet utan att det grundade sig på ny bevisning. Den bevisningen är filmer. Filmer som med stor säkerhet visar vem av de två poliserna som träffade Westberg. Och som också visar att kraftig förstärkning kom till platsen innan skotten. Poliserna borde inte ha känt sig så ensamma och utsatta. Därför var det, enligt Guntra Ålund, uppenbarligen oförsvarligt att skjuta verkanseld. Men poliserna såg inte förstärkningen. Och då blir det nödvärn för dem. Det var faktiskt fel att skjuta. Men poliserna säger att de trodde att de var i en situation där det var rätt. Det här beslutet kommer säkert, som allt annat som rör efterspelet till EU-toppmötet i Göteborg, att väcka debatt. Och det är Guntra Ålund rustad för, säger hon: – Jag står för min bedömning och jag är också beredd på att den kommer att kritiseras. Men jag känner mig trygg i min bedömning. Den som stått i fokus för alla dessa, numera nedlagda utredningar, Hannes Westberg, är mycket kritisk i dag: – Det här gäller ju ändå Vasaplatsen där jag nästan dog. Hur ser du på ditt eget agerande på Vasaplatsen. Du kastade själv sten och du var framme och slog en av polismännen med en pinne i ryggen. – Jag tycker att jag har fått det bevisat för mig att eftersom inte domstolar och polis har någon som helst respekt för rättssamhället så ser jag ingen anledning till att jag ska ha det heller, eller andra aktivister, sa Hannes Westberg.
Kristina Hedberg och Sanna Klinghoffer, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".