Ministrar på semester lät regeringsplanet vänta

Justitieminister Thomas Bodström och Migrationsminister Jan O Karlsson stannade i Grekland och tog ledigt tillsammans med sina fruar, trots att det internationella ministermötet var över. Samtidigt stod regeringsplanet och väntade på flygplatsen i Thessaloniki.
Det handlar om ett informellt ministermöte till norra Grekland mellan 27 och 29 mars i år. Enligt ett formellt beslut från UD:s kanslichef skulle regeringsplanet användas till tjänsteresan under de datumen. Men på justitiedepartementet lade man till en dag. Justitieminister Thomas Bodström säger att ministrar i andra länder gör så att de stannar över helgen och därför gjorde de också det. De tog en ledig dag tillsammans med sina fruar. Enligt Thomas Bodström spelar det ingen roll länge man stannar. Det kostar lika mycket med regeringsplanet oavsett hur många dygn, resonerar han. – De här rutinerna har funnits länge som innebär att det inte blir några extra kostnader. Man beställer för en resa ner och man beställer för en resa hem, oavsett om det är 1,2,3,4 eller 5 dagar. Det som vi tar ansvar för på justitiedepartementet det är att det inte ska bli några extra kostnader för att man stannar en dag. Det har vi gjort och det har man gjort vid tidigare tillfällen, säger justitieminister Thomas Bodström. Regeringen betalar 20 000 kronor till Flygvapnet för att få flyga från punkt A till B. Det är en schablonkostnad och beräknas inte per individuell resa, men där till exempel traktamente för besättning ingår. På Flygvapnet säger man idag att om ministrarna i framtiden vill vara borta längre tider, så måste man se över den kostnaden. Per Rosengren är 2:e vice ordförande i Riksdagens revisorer och han är idag kritisk till de båda ministrarnas beteende och hävdar att de kommer med bortförklaringar. – Man kan säkert komma på vilka ursäkter som helst för den här typen av ageranden, det kan jag mycket väl tänka mig. Men du tycker inte att det är hållbart? – Nej det är inte hållbart, då har de en rekreationsdag. Jag tycker inte det är lämpligt att göra på det här sättet. Man måste hålla totalt rent mellan vad som är arbetstid och vad som är tjänstetid och vad som ska bekostas av arbetsgivaren, i detta fall staten.
Anna TIbblin Hansson och Christoffer Morén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".