Olämpliga förbjuds ha hund

Det ska bli förbjudet för vissa personer att ha hund. Det är innebörden i ett förslag som presenteras på onsdagen. Personer som har en hund som betett sig illa ska inte längre få inneha någon hund.
– Om det visar sig att man har en hund som ett vapen, att man vill skrämma sin omgivning så ska man inte längre få ha hund, säger Karin Starrin som har utrett frågan åt regeringen. Det är ägaren det är fel på och inte hunden eller rasen, så kan man sammanfatta utredningen om hundansvar som presenterades på onsdagen, en utredning som kom till efter flera händelser där barn och även vuxna blivit bitna av aggressiva kamphundar. Inget körkort för hundägare Olika alternativ har diskuterats, till exempel körkort för alla hundägare eller förbud mot vissa raser men beskedet från utredaren blir alltså att en ägare som har hundar som är våldsamma och attackerar andra ska få hundförbud. Men undantag finns som handlar om till exempel en ung tjej som har en hund i skydds-syfte. Om hon blir attackerad av någon så ska den unga tjejen inte få hundförbud. Det är polisen som ska utfärda förbudet och det kan vara länge. – Det ska hända flera olika positiva delar som ska bevisa att personen lämplig igen och då talar jag om tio år, säger Karin Starrin. Tio fall om året Enligt utredaren handlar det om runt tio fall per år men frågan är hur polisen ska kunna följa detta, polisen Lars Karlsand har varit med och utrett frågan. – Polisens resurser räcker inte alltid till men det tar också ganska mycket resurser att utreda fall som inte leder till någon åtgärd. Är det klara regler så går det åt mindre tid, säger han. Pudelägare positiv Berna Engerholm från Nacka som har storpudeln Maxi gillar förslaget. – Det är bättre att det läggs på ägaren än på hunden för det finns många trevliga pitbullterrier också, säger hon. Ivan Todorovic från Hägersten som har rottweilern Castro tycker att tio års förbud är för långt och att det skulle räcka att ta ifrån ägaren hunden. – Tio år är lite för långt. Jag tycker att det räcker med att ta ifrån honom hunden, om man verkligen gillar hunden är det svårt för honom ändå, säger han.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".