Haiders kista bärs ut från Kärntens regeringsbyggnad.

Tiotusentals hedrade omkomne Haider

I Klagenfurt i Österrike har tiotusentals personer varit samlade på lördagen för att hedra den högerpopulistiske politikern Jörg Haider, som körde ihjäl sig förra helgen. Haider firas som en stor statsman i närvaro av bland andra landets president och förbundskansler.

Lokalradion i Kärnten sänder direkt från sorgehögtiden för Jörg Haider i Klagenfurt, huvudstaden i delstaten där Haider var regeringschef och också en ikon och hjälte för många människor. De omständigheter han omkom under förra helgen tycks inte ha någon betydelse för alla hans anhängare. Han tappade kontrollen över sin bil i över 140 kilometer i timmen på en 70-väg och hade nära två promille alkohol i blodet.

En privatsak, har hans parti förklarat, och försökt få journalister att sluta rapportera om själva kraschen.

Men sorgehögtiden är alltså ingen privatsak. Klagenfurt är avspärrat för biltrafik. Sen tidig morgon har tusentals stadsbor och tillresta defilerat förbi Haiders kista i vapensalen i regeringsbyggnaden. Nu har den burits i kortege genom staden till rådhusplatsen.

Militär hedersvakt och toppar från den österrikiska politiken är närvarande, inklusive presidenten Heinz Fischer. Kärntens alla 650 körer är på plats i Klagenfurt, eftersom Haider själv var körsångare. Också allmän-tv direktsänder över hela Österrike.

Haiders politik var heller ingen privatsak. Han satsade på nationell identifikation, på Kärnten, mot de styrande i Wien, mot Slovenien i söder och den slovenska minoriteten i Kärnten.

Haider var en stor politisk talang och den mest framgångsrike högerextreme politikern i den europeiska efterkrigshistorien, säger den österrikiske politikprofessorn Anton Pelinka i en intervju i nätupplagan av tyska Spiegel. Han tycker att det är fegt av det österrikiska etablissemanget att nu förbehållslöst hylla Haider efter hans död. På frågan om Haiders förtjänster, svarar Anton Pelinka: Hans förtjänst är att han gjort sjukdomssymptom synliga, som Österrikes oklara förhållande till nazismen, eller vardagsrasism och främlingsfientlighet. Haiders förtjänst är att han framställt Österrike så som det förtjänar.

Per Eurenius, Berlin 
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".