Toledo inför undantagslagar i Peru

Perus president Alejandro Toledo införde sent på tisdagskvällen undantagslagar som ska gälla i en månad i hela landet. Det är en reaktion på flera strejker som redan har paralyserat skolväsendet och nu riskerar att leda till matbrist i storstäderna.
Inget latinamerikanskt land har haft en så positiv ekonomisk tillväxt de senaste åren som Peru - över fem procent. Men ingen latinamerikansk president har så låga populäritetsiffror som Alejandro Toledo - bara 15 procent av peruanerna stödjer honom. Och den våg av strejker som sköljer över landet har till stor del att göra med Toledos oförmåga att förutse problemen, liksom hans tröghet när det gäller att söka efter förhandlingslösningar. Men det har också att göra med att ledningarna för de strejkande grupperna är starkt politiserade. Och dessutom, i vissa fall, djupt splittrade. Det gäller till exempel för de statsanställda lärarna vars demonstrationer flera gånger har slutat i våldsamma slagsmål mellan konkurrerande fraktioner. Den maoistiska vänstern har traditionellt ett stort inflytande i det peruanska lärarförbundet och Alejandro Toledo har till och med hävdat att det är den maoistiska gerillan Sendero Luminoso som skulle ligga bakom strejken. Andra strejkande grupper är jordbrukare och anställda inom den offentliga sjukvården. Den direkta orsaken till att utfärda undantagslagar är de vägblockader som de strejkande satt upp. Den panamerikanska huvudvägen som går tvärsigenom Peru från norr till söder är avskuren på 35 platser. Och såväl privatbilar, bussar som lastbilstransporter har stoppats. Militären har nu fått i uppgift att återta kontrollen över vägarna. Och i syfte att öppna skolorna har lärarstrejken olagligförklarats, samtidigt som utbildningsministeriet har börjat anställa nya lärare. Toledo säger att han tror att allt snart ska återgå till det normala. Och att undantagslagarna ska kunna hävas redan om ett par veckor. Andra bedömare tror tvärtom. Att undantagslagarna bara kommer att radikalisera de sociala motsättningarna än mer.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".