Vill bli förbundskansler.

Merkels utmanare formellt på banan

Tysklands socialdemokrater har utsett utrikesminister Frank-Walter Steinmeier till sin kandidat i valet av ny förbundskansler nästa höst. Steinmeier utsågs på en extra kongress i Berlin och blir nu utmanare till sin regeringskollega, Angela Merkel.

– I år vänder det för oss och nästa år vinner vi valet, sa Steinmeier inför partikongressen. 

Till vardags i koalitionsregeringen med kristdemokraterna arbetar han sida vid sida med den populära förbundskanslern Angela Merkel. Och de samarbetar inte bara pliktskyldigt, de verkar också lita på varandra.

Nu blr det alltså Steinmeiers uppgift att vinna valet och ta över Merkels ämbete.

Men än är tiden inte kommen för några angrepp på Merkel. I sitt tal i dag hackade Steinmeier bara lite på hennes partisekreterare och kallade kristdemokraterna ”dom andra”.

Partivännerna applåderade i flera minuter innan de formellt utsåg Steinmeier som sitt hopp inför nästa höst.

På SPD:s extra kongress valdes också Franz Müntefering till partiordförande. Han har tidigare lett partiet men valde att lämna toppolitiken i november i fjol.

Han ersattes då av Kurt Beck, som sedan dess har varit utsatt för hård press inom partiet och bland annat dragits med bristande stöd hos väljarna.

Helst vill socialdemokraterna regera ihop med De gröna. Vänsterpartiet Die Linke är uteslutna, sa Steinmeier i sitt tal på lördagen.

Också kristdemokraterna vill slippa den nuvarande koalitionen och ser de liberala som sin partner nummer ett.

Bägge de nuvarande regeringspartierna är beslutna att fortsätta tillsammans tiden ut. Men någon gång i vår lär det artiga samarbetet mellan Steinmeier och Merkel gå över i valretorik och angrepp. Under fortsatt samregerande.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista