Sd har JO-anmält Malmöpolisen för att ett tidigare möte inte kunde genomföras. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Flera gripna efter Sd-möte i Malmö

Ett tiotal personer greps av polis när Sverigedemokraternas ungdomsförbund försökte hålla ett torgmöte mitt i Malmö på lördagen. En massiv polisinsats försökte hålla motdemonstranter borta från SDU-ordföranden Erik Almkvist.

För två veckor sedan fick Sverigesdemokraternas ungdomsförbund avbryta sitt torgmöte efter endast en kort stund på grund av motdemonstranter som visslade, kastade ägg och frukt.

Sverigedemokraterna har i veckan JO-anmält Malmöpolisen för att de inte lyckades se till att mötet kunde genomföras. På lördagen hade polisen mobiliserat för att Sverigedemokraterna skulle kunna hålla sitt möte. 

För det krävdes hundra kravallutrustade poliser. Runt 200 motdemonstranter hade samlats på Södergatan mitt i Malmö utrustade med visselpipor och ägg. Vid flera tillfällen gick polisen in och motade bort demonstranterna.

Flera ägg och burkar kastades mot Sverigedemokraternas Erik Almkvist, som fortsatte att försöka göra sin röst hörd under drygt två timmar. Ett tiotal personer greps för ofredande och som det heter ohörsamhet mot ordningsmakten.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista