Miljöpartiets språkrör.

Miljöpartiet vill skärpa EU:s miljömål

Miljöpartiets extrakongress i Göteborg avslutades på lördagen, efter beslut om att verka för att EU ska minska utsläppen av växthusgaser med 80 procent fram till år 2020. Det är betydligt tuffare än partiledningens tidigare krav.

– Ja, det är en väldigt stor förändring, men i det förslag till 40 procent som vi har diskuterat tidigare och föreslår från partistyrelsen så handlar det om åtgärder i Sverige och de andra EU-länderna. Men i den debatt som var ville man inkludera också åtgärder i andra länder, särskilt i fattigare länder, och vill också att både Sverige och EU ska göra mycket större insatser än vi planerar idag. Och räknar man ihop de här åtgärderna så kan man komma upp till en sådan siffra, säger språkröret Peter Eriksson.

Miljöpartiets kongress i Göteborg har enats om en valplattform inför EU-valet nästa år. Partiet vill att EU ska få mer makt över miljöfrågor, men radikalt mindre makt inom andra områden och ägna sig åt betydligt färre saker än idag.

Kommissionen ska inte ha någon politisk makt tycker miljöpartisterna, som håller fast vid sin linje att EU- ska vara mellanstatligt. Kongressen har också lagt till några punkter som att könskvotering ska införas på högre poster inom EU, och att EU ska verka för att EU-länderna kriminaliserar sexköpare och att EU ska garantera rätten till fri abort.

Båda språkrören pratade på kongressen om samarbetsplanerna med socialdemokraterna och det faktum att miljöpartiet inte längre vill lämna EU.

Ulf Holm är riksdagsledamot och har tidigare varit EU-parlamentariker för miljöpartiet. Han är en av dem som ville att miljöpartiet skulle ha behållit kravet att Sverige ska lämna EU. Han är nöjd med partiets valplattform som man enats kring och som han tycker är EU-kritisk.

Men han ser en risk att miljöpartiets politik på längre sikt kan komma att bli mindre EU-kritisk.

– Jag tror att man är mer observant och mer kritisk om man har utträdesmålsättning i partiprogrammet. Men i det dagliga arbetet de närmaste två, tre åren tror jag inte att det kommer att ändra någonting, faktiskt, utan vi kommer att vara, och det har den här kongressen också bevisat, ett fortsatt väldigt EU-kritiskt parti, säger miljöpartisten Ulf Holm.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista