Håkan Juholt

S kräver att mp backar om turordning

Uppdaterad 17:58
Socialdemokraternas biträdande partisekreterare Håkan Juholt sa i Ekots lördagsintervju att miljöpartiet måste backa om undantagen i turordningsreglerna. S tänker inte kompromissa.

Enligt Juholt anser socialdemokraterna att det inte går att kompromissa om att slopa regeln om att två personer ska kunna undantas i företag som har färre än tio anställda.

– Där kommer de att få bita i gräset. Det är ett godtycke till arbetsgivaren att plocka bort den man inte tycker ska finnas på arbetsplatsen, så där blir det att bita i gräset, sa Håkan Juholt.

Hur ska man tolka det här med att bita i gräset?

– Det handlar om löntagarnas ställning på arbetsmarknaden helt enkelt.

Socialdemokraterna och miljöpartiet ska under hösten tillsätta fem arbetsgrupper som ska ta fram en gemensam politik på en rad områden. Vilka områden det handlar om är ännu inte klart.

Men i fråga om undantagen i turordningsreglerna för småföretag, som miljöpartiet gjorde upp tillsammans med de borgerliga partierna om förra mandatperioden, finns det alltså ingen jordmån för kompromisser från socialdemokraternas sida.

Håkan Juholt var i Ekots lördagsintervju noga med att betona att socialdemokraterna är ett löntagarparti. Och fär finns det ett stort avstånd till miljöpartiet.

– Vi är väldigt tydligt ett parti som utgår från villkoren för Sveriges löntagare. Jag tror det är vår historia. Där tror jag att miljöpartiet och vi inte är närmast varandra. Jag tror vi står längst ifrån varandra.

Men miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är inte beredd att gå socialdemokraterna till mötes om att skrota turordningsreglerna för mindre företag.

– Man måste göra en stor skillnad mellan de allra minsta företagen och de som har flera hundra eller flera tusen anställda. Det tror jag de allra flesta förstår, säger Peter Eriksson.

Sedan socialdemokraterna och miljöpartiet berättade om att de vill flytta ihop i regeringskansliet om de vinner valet har inte minst fackförbunden inom LO varit kritiska till att vänsterpartiet än så länge ställts utanför.

Men trots den interna kritiken kan inte Håkan Juholt säga om vänstern kommer med i en koalitionsregering ens om de går med på socialdemokraternas krav på att vänsterpartiet ska ställa sig bakom det ekonomiska regelverket.

– Samtalen syftar till att lyssna inom vänsterpartiet om de är beredda att ställa upp på det ekonomiska regelverket. Det är utgångspunkten. Skulle de göra det, ja då kan man också samtala om andra saker. Men vi kan inte bara samtala om lätta saker.

Innefattar de samtalen att delta i en koalitionsregering?

– Vi är ju inte där ännu, så det är ju helt omöjligt att säga. Men då kan vi börja prata om det, sa Håkan Juholt i Ekots lördagsintervju.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista