Oklart om risk med vuxenmedicin till barn

Över 60 procent av de mediciner som förra året skrevs ut för barn är inte godkända för den åldersgruppen, visar en kartläggning som presenterades under Rudbeck-dagen i Uppsala. Men professor Viveca Odlind vid Läkemedelsverket ser ingen anledning till oro.

– Barnläkarna har levt i den här verkligheten i alla tider och har lärt sig att anpassa doseringen. De har genom lång erfarenhet skaffat sig hyfsat bra doseringsanvisningar när det gäller äldre läkemedel, säger Viveca Odlind.

Kartläggningen har gjorts utifrån 2,2 miljoner recept som under förra året skrevs ut till barn inom öppenvård och en annan kartläggning, av läkemedel som ges till barn på sjukhus, kommer att presenteras inom kort.

Kent-Åke Henricson är överläkare på Barnkliniken vid Länssjukhuset i Halmstad och inte heller han ser någon allvarlig risk med att barn får mediciner som enbart utprovats på vuxna.

– Sedan kan barn precis som vuxna få biverkningar även vid fastställda doser, säger Kent-Åke Henricson.

Kan barn få biverkningar av mediciner som också utprovats på barn?

– Ja, även om ett stort antal människor tål ett visst läkemedel så finns det enskilda individer som inte tål läkemedel, säger Kent-Åke Henricson.

Sedan förra året gäller ett EU-direktiv om att alla läkemedelsföretag ska ha en färdig plan för hur nya mediciner ska utprovas också på barn. På detta sätt hoppas man få fram bättre läkemedel för barn. Men har EU-direktivet lett till en förändring?

– Det är väl för tidigt att säga än. Det trädde i kraft förra året och eftersom det tar lång tid att utveckla läkemedel så kommer det naturligtvis att ta lite tid innan man börjar se effekter av det, säger Viveca Odlind.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista