Paul Krugman
Paul Krugman:

"Regeringarna saknar problemlösare"

Det kan ta fem år innan finanskrisens alla problem är lösta. Det säger årets ekonomipristagare till Alfred Nobels minne, Paul Krugman, i en intervju med Ekot. Ett problem är att det fattas problemlösare i regeringarna.

Regering efter regering har med hjälp av sina centralbanker inte bara öst in miljarder i det finansiella systemet för att lindra finanskrisen. Några har också nationaliserat banker och finansföretag.

– Jag tror inte att någon förväntar sig varaktigt statligt ägande. Vi förväntar oss inte att bankerna ska vara kvar i bankerna om tio år men kanske om fem år. Vi har på nytt lärt oss vad våra förfäder visste, ibland behöver man staten för att lösa ett problem.

Ingen verkar tro att det statliga ägande av banker och finansföretag vi nu ser växa kommer att vara för evigt. Det gör inte heller Paul Krugman men han varnar alltså för att det kan ta lång tid, upp till fem år, innan regeringen kan dra sig ur banker och finansföretag som ägare.

Han tar Sverige som ett exempel på hur staten först räddar genom att ta över ägandet och sen drar sig ur.

Ett annat problem säger Paul Krugman till Ekot är att hitta kompetenta människor som kan skriva de nya reglerna och övervakningssystemen som ska göra att den här krisen inte upprepas.

– I den amerikanska regeringen har vi inte ens de människorna nu, säger Paul Krugman.

Nu anlitar till exempel den amerikanske regeringen människor från de investmentbanker som gått omkull för det är de som kan branschen.

Några tjuvar ska alltså hålla koll på andra tjuvar säger Paul Krugman. Och det kan ta flera år innan man har uppnått full kapacitet och kompetens.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista