Egypten

Första rättegången om sextrakasserier

För första gången kommer en egyptisk man att ställas inför rätta för att ha antastat en kvinna på gatan. I Egypten har kvinnors vittnesmål om sexuella trakasserier länge bemötts med skepsis.

Religiösa kampanjer lägger skulden på kvinnorna och den etablerade pressen började skriva om saken först efter att några bloggare publicerat avslöjande bilder av unga män som antastar kvinnor.

26-åriga Noha el Ostaz från Kairo lyckades släpa mannen som antastade henne till polisstationen.

– Han stack ut sin hand genom fönstret på sin bil och tog tag i mitt bröst, sedan körde han samtidigt som han höll i mig så jag skulle falla. Sedan tittade han på mig och skrattade.

Noha el Ostaz är den första sexuellt trakasserade kvinna som lyckas dra en man inför domstol.

Istället för att reagera med den skam som annars är vanlig bland egyptiska kvinnor, blev Noha ursinnig när en man i en pickup trängde upp henne mot en husfasad och grabbade tag i hennes bröst.

Hon hängde sig fast i pickupens sidospegel och skrek så högt att en folksamling bildades runt dem, vilket gjorde det omöjligt för mannen att fly. Till sist lyckades hon också övertala ett par unga män att hjälpa till och få mannen till polisstationen två kvarter längre bort. 

Nu på tisdag ställs mannen inför rätta, men opinionen i Egypten har inte på något sätt vänt till kvinnornas fördel.

– Unga killar på Ataba skrattar och visslar, det är klart att vi trakasserar vackra kvinnor, tjejerna gillar det, det är därför de kommer hit, säger Hossam som säljer underkläder på Midan Ataba i centrala Kairo.

Hossam har långa ögonfransar och en fräck glimt i ögat när han bjuder ut röda spetstrosor och ett brett register av behåmodeller, från skabrösa gredelina till dygdiga gula med skumgummi och barnkammarmönster.

En färsk undersökning visar att 83 procent av Egyptens kvinnor säger att de utsatts för sexuella trakasserier. Okända män som tafsar eller trycker sig emot eller gnider sig i folksamlingar och på bussar, män som ropar könsord eller till och med blottar könet för kvinnor på gatan, och förstås män som bara visslar och glor. Och två tredjedelar av alla egyptiska män medger att de då och då trakasserar kvinnor sexuellt.

Cecilia Uddén, Kairo
cecilia.udden@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista